Trend trajnog napuštanja nekadašnje britanske kolonije u Kini

Hong Kong, grad iz koga se odlazi

LifestyleSvetVesti

14.8.2021 17:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

Hong Kong, grad iz koga se odlazi Hong Kong, grad iz koga se odlazi
Skoro 90.000 stanovnika napustilo je Hong Kong u godini nakon uvođenja zakona o nacionalnoj bezbednosti, što je dovelo do pada broja žitelja za 1,2... Hong Kong, grad iz koga se odlazi

Skoro 90.000 stanovnika napustilo je Hong Kong u godini nakon uvođenja zakona o nacionalnoj bezbednosti, što je dovelo do pada broja žitelja za 1,2 odsto. Pad na 7,39 miliona stanovnika najveći je otkad je lokalna zajednica registrovala prve znakove opadanja sredinom 2020. godine, za 0,3 odsto na godišnjem nivou.

Pre toga postojao je stabilan rast od sredine 2003. godine sa stopom povećanja od 0,2 do 1,1 odsto godišnje, a do sredine prošle godine broj stanovnika je porastao na 7,5 miliona, prenosi South China Morning Post. Vlada Hong Konga saopštila je da se broj stanovnika koji napuštaju grad “konceptualno razlikuje“ od emigracije, jer su neki otišli zbog posla i studiranja.  

Vlada je takođe objasnila pad broja stanovnika strogim merama granične kontrole i karantina usled pandemije korona virusa, što je rezultiralo manjim prilivom ljudi. Nezavisni eksperti tvrde da je trend “alarmantan“ i da je smanjenje populacije prouzrokovano ne samo naglim povećanjem migracije, nego i niskim natalitetom.

Prema zvaničnim podacima, u gradu je od sredine prošle godine do ove godine preminulo 50.400 osoba, dok je rođeno 38.500. Od sredine 2019. do sredine prošle godine neto migracija stanovnika grada bila je 20.900, dok je priliv novih stanovnika iznosio 22.100. Tokom proteklih godinu dana iz Hong Konga se odselilo 89.200 stanovnika, a došlo je 13.900 novih.

Foto: Tanjug/AP

Analitičari ocenjuju da su mnogi zabrinuti zbog promene u slobodi govora, kao i promene obrazovnog sistema, dok su crvene linije nejasne. Najnoviji izveštaj Uprave za šeme obaveznih fondova predviđa da je ukupan iznos prevremenih povlačenja sredstava na osnovu trajnog odlaska iz Hong Konga prošle godine dostigao 850 miliona dolara. To je za 27 odsto više nego u prethodnoj finansijskoj godini.

Gradska vlada je objasnila da je Hong Kong kao međunarodni grad oduvek imao mobilno stanovništvo. U izveštaju tamošnjeg sekretarijata za popis i statistiku prošlog septembra, navedeno je da se očekuje da će broj stanovnika za 50 godina biti oko 7,35 miliona, pri čemu će 40 odsto žitelja biti starije osobe.

Foto: Tanjug/AP

Poslednje smanjenje broja stanovnika predstavlja najveći pad od kada je grad počeo da vodi uporednu evidenciju 1961. godine i došao je u periodu intenzivnih političkih previranja, prenosi ABC Net. Hong Kong je zadržao nisku stopu zaraze od korona virusa zatvarajući se za nerezidente u većem periodu pandemije, ali je praktično blokirao turizam i otežao kretanje građanima.  

Mediji opisuju dirljive i česte oproštaje na aerodromima tokom proleća i leta ove godine, navodeći da je u julu u proseku oko 1.500 građana trajno odlazilo iz grada, najviše u Veliku Britaniju, dok je u prvoj polovini godine prosek bio 800. Peking je nizom izmena zakona pojačao uticaj u Hong Kongu u cilju postepenog ukidanja autonomije. Stanovništvo Hong Konga je 95 odsto kinesko, a grad je bio pod britanskom upravom od 1841. do 1997. godine.

  • Anna

    14.8.2021 #1 Author

    Bože, na koga li me ovo ppdseća? 😂😂😂😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...