Za manje od mesec dana održava se referendum o turističkoj gradnji na priobalnom šetalištu Lungomare

Hotel Valkane u Puli uskoro predaje zahtev za lokacijsku dozvolu (VIDEO)

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

20.9.2022 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hotel Valkane u Puli uskoro predaje zahtev za lokacijsku dozvolu (VIDEO) Hotel Valkane u Puli uskoro predaje zahtev za lokacijsku dozvolu (VIDEO)
Nešto manje od mesec dana pre održavanja referenduma o turističkoj gradnji na priobalnom šetalištu Lungomare u Puli, a nakon prezentacije gradskim kućama i građanima... Hotel Valkane u Puli uskoro predaje zahtev za lokacijsku dozvolu (VIDEO)

Nešto manje od mesec dana pre održavanja referenduma o turističkoj gradnji na priobalnom šetalištu Lungomare u Puli, a nakon prezentacije gradskim kućama i građanima u aprilu, kompanija Hotel Valkane u ponedeljak je objavila i video sa svim detaljima budućeg Hotela Valkane.

Prema rečima vođe projekta Zorana Kostića, firma uskoro predaje zahtev za lokacijsku dozvolu. On je naveo da će iz tog zahteva, ali i videa koji su objavili, biti potpuno jasno da od prvog dana govore istinu i da rade sve suprotno od onoga što se moglo čuti u delu javnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

„Šetalište i plaža ostaju otvoreni, jer su izvan obima projekta, veliki deo svog privatnog zemljišta pretvaramo u novi park otvoren svima, čineći Valkane još atraktivnijim za građane, bez zadiranja niti metra u javni prostor. Broj stabala i zelenila se značajno povećava. Ne gradimo nikakve liftove na plaži, barove u šumi, da ne nabrajam šta su nam sve pripisivali kako bi manipulisali delom javnosti”, istakao je Kostić.

Podsetimo, referendum o turističkoj gradnji izglasan je na inicijativu aktivista koji se protive ovoj investiciji na lokaciji, pa je Građanska inicijativa u maju sakupila više od 11.000 potpisa za referendum. Investitor je u proteklom periodu preduzeo i pravne korake kako bi demantovao i zaštitio se od neistinitih tvrdnji koje se plasiraju u javnost, piše Poslovni dnevnik.

Pre nekoliko dana pozvali su “pojedince koji promovišu stavove da Puli ne treba hotel s pet zvezdica” da se suzdrže od incidenata prema onima koji misle drugačije.

Foto: Youtube Printscreen

Referendum će se održati u nedelju, 9. oktobra, nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo da je predlog za raspisivanje referenduma podneo potreban broja birača, i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

U videu koji je objavljen vidi se da je hotel s pet zvezdica, u koji planiraju da ulože pola milijarde kuna (oko 66,4 miliona evra), udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetališta, dok šetalište i plaže ostaju dostupne javnosti.

“Lungomare je otvoren za sve, i tako će i ostati nakon izgradnje hotela. Ovaj projekt je najmoderniji zeleni hotel otvoren svima, nije žicom ili ogradom ograđen prostor. Putni prilaz hotelu je s istočne, zadnje strane postojećim putem, čime se maksimalno čuva postojeća šuma uz minimalne intervencije. Hotel se radi u rupi napuštenog kamenoloma, čime se on sanira prema svim standardima struke i nije betonska gromada uz more, ne zaklanja pogled nikome i nema baš nikakve veze s objektima s kojima su pojedinci zlonamerno pokušali da ga poistovete“, naglasio je Kostić.

Dodao je da je zapravo sve potpuno suprotno od toga, da će 200 novih stabala u novom parku svima dodatno ozeleniti područje devastirano u prošlosti, a da će velika podzemna garaža osigurati dovoljno kapaciteta da se izbegne dodatno zadiranje u prirodu.

„Slike i video, a na kraju i dokumentacija koju ćemo predati za dozvolu, jasno pokazuju našu nameru podsticanja daljeg razvoja Pule s ovim projektom u koji se sada svaki dobronamerni pojedinac može i lično uveriti”, ocenio je Kostić.

Osvrnuo se i na spekulacije kako hotelijerstvo nije osnovna delatnost investitora i demantovao da će projekat prodati nekom trećem, ko može da ima drugačije planove. Kako je poznato, ulagač je osnivač United grupe i vlasnik trgovačkog centra Max City Dragan Šolak.

„Najveći svetski luksuzni brendovi već su zainteresovani za upravljanje Hotelom Valkane, i koji god od operatera koji su ušli u uži izbor bude izabran, biće dodata vrednost ne samo Puli, već istarskom i hrvatskom turizmu. Pregovori s potencijalnim operaterima su pri kraju, i verujem da ćemo do kraja godine imati potpisane ugovore, a tada ćemo moći i javno da ih predstavimo“, zaključuje Kostić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...