rast broja radnika iz bivših zemalja jugoslavije

Hrvati zaposleni u Nemačkoj četvrta grupa po broju useljenika iz EU

EURegionU fokusuVesti

23.7.2022 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Hrvati zaposleni u Nemačkoj četvrta grupa po broju useljenika iz EU Hrvati zaposleni u Nemačkoj četvrta grupa po broju useljenika iz EU
Državljani Hrvatske koji borave u Nemačkoj četvrta su grupa po broju useljenika iz Evropske unije koja se doselila isključivo radi novog radnog mesta, pokazuje... Hrvati zaposleni u Nemačkoj četvrta grupa po broju useljenika iz EU

Državljani Hrvatske koji borave u Nemačkoj četvrta su grupa po broju useljenika iz Evropske unije koja se doselila isključivo radi novog radnog mesta, pokazuje ovogodišnji popis stanovništva koji je je u petak objavio Državni statistički zavod u Visbadenu.

„Tokom popisa stanovništva 131.000 ispitanih stanovnika Nemačke hrvatskog državljanstva navelo je da se u u ovu zmelju doselilo isključivo radi zaposlenja“, prenosi SeeBIZ.

Hrvatska je tako na četvrtom mestu po broju radnih migranta iz nekih od zemalja Evropske unije.

Na prvom mestu je Poljska sa 380.000, a slede je Rumunija sa 271, te Italija sa 208.000 radnih migranata.

Kako je pojašnjeno, u tu statistiku ne ulaze osobe koje su u Nemačku uselile sa nekom drugom svrhom, poput spajanja porodice ili studiranja, a zatim su tamo pronašle i posao.

Krajem prošle godine u Nemačkoj je živelo 434.610 osoba sa hrvatskim državljanstvom. Godinu dana pre taj broj je iznosio 426.845.

U 2013. godini kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, broj stanovnika Nemačke sa hrvatskim pasošem bio je 240.543, dakle gotovo upola manji.

Od zemalja izvan Evropske unije, zemlje naslednice bivše Jugoslavije takođe su pri vrhu po broju građana koji su u Nemačku doselili radi zaposlenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...