cilj je vraćanje minusa kao dominantnog proizvoda

Hrvatska uvodi prećutno prihvaćena prekoračenja po tekućim računima

BankeEUNovacRegionU fokusuVesti

22.7.2022 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatska uvodi prećutno prihvaćena prekoračenja po tekućim računima Hrvatska uvodi prećutno prihvaćena prekoračenja po tekućim računima
Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) i i privatne banke će potpisati Memorandum u vezi s takozvanim prećutno prihvaćenim prekoračenjima po tekućim računima.... Hrvatska uvodi prećutno prihvaćena prekoračenja po tekućim računima

Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) i i privatne banke će potpisati Memorandum u vezi s takozvanim prećutno prihvaćenim prekoračenjima po tekućim računima.

Taj je institut manje regulisan i za potrošače je, po pravilu, skuplji nego tzv. dozvoljena prekoračenja, pa je i zamišljen više kao izuzetak, ali je postao dominantan, a uz dosta buke s rešavanjem tog problema počelo se pre godinu dana, piše Poslovni.

Cilj Memoranduma je zapravo da se vrate dozvoljeni “minusi” kao dominantan proizvod. Tako se njime predviđa da se od 1. avgusta propiše granični iznos prekoračenja za obračunavanje efektivne kamatne stope (EKS), u visini 10.000 kuna (1.329 evra).

Početkom septembra sledi primena ograničenja EKS na te “minuse”, a najkasnije do sredine 2023. godine banke korisnicima moraju da ponude prelazak na tzv. dozvoljene. Do tada, a najkasnije 12 meseci od ponude za prelazak, samo u izuzetnim slučajevima banke će smeti da menjaju ili ukidaju postojeću proceduru.

Dok se potrošaču ne omogući prelazak na dozvoljeno prekoračenje neće se moći prodavati ta potraživanja, a u slučaju izmene ili ukidanja tog prekoračenja mora se omogućiti otplata u najmanje 12 mesečnih rata, te uz primenu kamatne stope koja nije viša od one na dopuštene minuse.

Ubuduće će banke potrošaču prvo morati da ponude dozvoljeno prekoračenje, a “prećutno” se ograničava na prosečan redovni mesečni priliv.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...