Vrednost na nivou iz septembra prošle godine

Imovina obaveznih penzionih fondova u Hrvatskoj pala na najniži iznos u ovoj godini

NovacRegionVesti

20.7.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Imovina obaveznih penzionih fondova u Hrvatskoj pala na najniži iznos u ovoj godini Imovina obaveznih penzionih fondova u Hrvatskoj pala na najniži iznos u ovoj godini
Imovina obaveznih penzionih fondova pala je na najniži iznos u ovoj godini i sada je na nivou iz septembra prošle godine. Kako stoji u... Imovina obaveznih penzionih fondova u Hrvatskoj pala na najniži iznos u ovoj godini

Imovina obaveznih penzionih fondova pala je na najniži iznos u ovoj godini i sada je na nivou iz septembra prošle godine.

Kako stoji u mesečnom izveštaju Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), neto imovina obaveznih penzijskih fondova na kraju juna iznosila je 129,1 milijardi kuna, što je za 1,8 milijardi kuna (1,4 odsto) manje u odnosu na prethodni mesec, prenosi Poslovni dnevnik.

Inače, ovo je već treći mesec zaredom da imovina penzionih fondova u Hrvatskoj gubi vrednost, zbog turbulencija na globalnim tržištima kapitala i sve jasnijih znakova oštrog zatezanja monetarne politike zbog rastuće inflacije koja može da dovede do još jedne ekonomske krize.

Da se bura na tržištima kapitala još nije stišala jasno pokazuje i mesečna projekcija indeksa Mirex za pojedine kategorije obaveznih penzionih fondova. Na kraju juna mesečni prihodi Mirexa pali su za 2,4 odsto za kategoriju A, 1,7 odsto za najbrojniju kategoriju B i jedan odsto za kategoriju C.

Tako su ulaganja u obveznice na kraju juna iznosila 83,53 milijardi kuna (64,7 odsto ukupne imovine).

Pritom su ulaganja u domaće akcije činila 12,4 odsto, a u inostrane 7,9 odsto imovine. Od ostalih oblika ulaganja, ulaganja u investicione fondove iznosila su 13,7 milijardi kuna (10,6 odsto imovine), pri čemu je njihov udeo u ukupnoj imovini smanjen za 0,54 procentnih poena u odnosu na prethodni mesec. Novac i depoziti činili su 4,0 odsto imovine, odnosno 5,2 milijarde kuna na kraju juna ove godine.

Pad i kod dobrovoljnih penzionih fondova

Što se tiče dobrovoljnih penzionih fondova, njihova se neto imovina u junu se smanjila za 119,3 miliona kuna (1,6 odsto na mesečnom nivou) te je na kraju meseca iznosila 7,53 milijardi kuna.

Kod strukture ulaganja dobrovoljnih fondova najveći deo portfelja na kraju juna činile su obveznice sa udelom od 53,8 odsto, zatim akcije sa 25,3 odsto i investicioni fondovi sa 10,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...