zabrinjava i javni dug srbije

Šoškić: Plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije

NovacVesti

18.6.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Šoškić: Plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije Šoškić: Plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije
Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od... Šoškić: Plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije, a najavljena povećanja nazvao „ishitrenim“ i „politički popularnim“.

„Mislim da plate i penzije ne bi trebalo da rastu brže od rasta inflacije. Eventualno da budu korigovane za neki rast BDP-a ili produktivnost, da se nađe neka jednačina“, rekao je Šoškić za Insajder TV, prenosi Beta.

Po njegovim rečima, potrebno je zauzeti konzervativan stav u ovom periodu, jer „bez obzira što su javne finansije trenutno stabilne, ili tako izgledaju, imamo nekoliko potencijalnih izazova“.

„Prvo je što ne znamo kako će se kretati cena finansiranja našeg javnog duga, dakle kamatne stope idu naviše, pa samim tim bi trebalo da težimo da javni dug bude na nešto nižem nivou da bismo mogli da ga redovno i bez teškoća finansiramo. S druge strane, nije sasvim jasno kako će se odvijati ova situacija oko krize u Ukrajini i kakve će to konsekvence imati“, kazao je on.

Šoškić je dodao da bi zbog toga Srbija morala da bude oprezna jer je jedna od mogućih posledica i veća cena energenata.

„Mislim da je dobro da smo potražili način da obezbedimo jeftinije energente u narednom periodu, ako je to moguće. Mislim da treba da držimo otvorenim što je moguće više slobodne trgovačke komunikacije sa svim zemljama u svetu jer će nam to omogućiti da, ukoliko cene negde počnu da rastu, da mi možda potražimo neku alternativu“, istakao je Šoškić.

Komentarišući rast kamatnih stopa, on je naglasio da bi svi trebalo da budu obazrivi – od onih koji imaju kredite, preko građana koji tek žele da ih uzmu, do države jer se rast kamatnih stopa odražava na cenu koju država plaća kada se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu.

Šoškić je dodao i da postoji razlog za zabrinutost kada je reč o javnom dugu Srbije, koji trenutno iznosi 31 milijardu evra, jer se rast kamatnih stopa odražava i na njega.

„Dakle, kamatne stope su sada na jednom prelomnom putu, one su već krenule naviše. I kada to povećanje krene, isti nivo duga koji smo imali juče danas postaje mnogo skuplji za nas“, naveo je on.

 • IVAN

  18.6.2022 #1 Author

  Nece da rastu to je sigurno.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  18.6.2022 #3 Author

  I neće. Najavljuje 18 % u januaru tada će inflacija biti veća od 30 %

  Odgovori

 • GAGA

  18.6.2022 #4 Author

  Poskupljenja su neuporedivo veca od zvanicne inflacije

  Odgovori

 • TATJANA

  18.6.2022 #6 Author

  Treba uskladiti sa inflacijom

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.6.2022 #8 Author

  Nema nista od toga…

  Odgovori

 • TINA

  18.6.2022 #9 Author

  To je trka sa inflacijom

  Odgovori

 • Milovan94

  19.6.2022 #10 Author

  U vreme krize treba biti oprezan što se tiče povećanja plata i penzija.

  Odgovori

 • MADMAX

  19.6.2022 #11 Author

  Teško da će i inflaciju pratiti.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  19.6.2022 #12 Author

  Treba da se teži ka balansu.

  Odgovori

 • MARA

  19.6.2022 #13 Author

  Opet zamazivanje ociju

  Odgovori

 • SRDJAN

  19.6.2022 #14 Author

  Ko zna kolika je inflacija realna.

  Odgovori

 • Dragana

  20.6.2022 #15 Author

  Hahaha pa nismo ni mislili da se misli na coveka

  Odgovori

 • MAJA

  20.6.2022 #16 Author

  Kad objasni divan prof.Šokškić sve je jasno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *