srbija potpuno finansijski stabilna

Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o povećanju penzija

BankeNovacSrbijaVesti

18.6.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o povećanju penzija Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o povećanju penzija
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban... Mali razgovarao sa predstavnicima MMF-a o povećanju penzija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva finansija, Mali je govorio o uvođenju „švajcarske formule plus“, kojom se predviđa rast penzija „usklađen sa rastom zarada u privredi“.

On je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome, kako je naveo, ne ugrozi održivost javnih finansija.

„Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom“, kazao je Mali.

Ministar je rekao i da je Srbija „potpuno finansijski stabilna“, kao i da ima novca za najavljeno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

U saopštenju se dodaje da, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

„Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrđuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano“, piše u saopštenju.

Na sastanku u petak je najavljeno i da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize.

  • TATJANA

    18.6.2022 #1 Author

    Kriza a mi podizemo penzije

    Odgovori

  • Milovan94

    19.6.2022 #2 Author

    Samo ne znam dokle stabilni

    Odgovori

  • NATI29

    19.6.2022 #3 Author

    Da li su ovo samo prazne price

    Odgovori

  • Ljubinka

    19.6.2022 #4 Author

    Glasačko telo na prvom mestu?

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #5 Author

    Čekamo ishod, nadamo se najboljem.

    Odgovori

  • VERA

    19.6.2022 #6 Author

    Sada da zahvale penzionerima na glasovima. Kako su i obecali.

    Odgovori

  • Dragana

    20.6.2022 #7 Author

    Jedino su im penzioneri ostali, a mi je docekati necemo sobzirom da moraju u njih da ulazu za nas penzije nece biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...