U julu treća redovna revizija godišnjih prognoza

MMF najavljuje dodatno usporavanje rasta globalne ekonomije

SvetVesti

13.6.2022 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

MMF najavljuje dodatno usporavanje rasta globalne ekonomije MMF najavljuje dodatno usporavanje rasta globalne ekonomije
Međunarodni monetarni fond očekuje da će dodatno sniziti prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj godini, zbog niza kriza koje bi pojedine države mogle gurnuti... MMF najavljuje dodatno usporavanje rasta globalne ekonomije

Međunarodni monetarni fond očekuje da će dodatno sniziti prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj godini, zbog niza kriza koje bi pojedine države mogle gurnuti u recesiju. MMF bi time smanjio prognozu već treći put u ovoj godini.

U aprilu je ova organizacija snizila prognozu za globalni rast u 2022. godini za gotovo puni procentni poen, na 3,6 odsto. Istu stopu rasta trenutno očekuje i u narednoj godini, prenosi Mina.

„Procene i dalje pokazuju rast aktivnosti na svetskom nivou, ali neke zemlje možda su na pragu recesije“, rekao je portparol MMF-a Geri Rajs (Gerry Rice).

Prema njegovim rečima, očekivano sniženje rezultat je kontinuiranog rata u Ukrajini, oscilacija cena sirovina, vrlo visokih cena hrane i energije, nečekivano snažnog usporavanja kineske privrede i podizanja kamatnih stopa u nizu razvijenih ekonomija. Rajs nije podrobnije objasnio izglede za Kinu.

„Svedočimo stapanju kriza i kombinaciji svih tih trendova koji idu u istom smeru konkretizacije rizika sporijeg rasta“, rekao je Rajs.

On je dodao da je jasno da se dogodio niz stvari koje bi mogle podstaći MMF da dodatno snizi prognoze. MMF bi prema redovnom rasporedu trebalo da objavi ažurirane prognoze sredinom jula.

U isto vreme, Svetska banka snizila je prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 odsto, ukazavši na sve teže posledice ruske invazije na Ukrajinu.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prepolovila je prognozu rasta svetske privrede, na tri odsto, upozorivši da najteže posledice prete Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...