Budžetska kriza u Ukrajini

Kijev traži novi aranžman sa MMF

SvetVesti

10.6.2022 12:46 Autor: Vladimir Jokanović 7

Kijev traži novi aranžman sa MMF Kijev traži novi aranžman sa MMF
Ukrajina mora da sklopi novi program zajma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko. On je naveo da je... Kijev traži novi aranžman sa MMF

Ukrajina mora da sklopi novi program zajma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko. On je naveo da je Kijevu potrebno više strane pomoći od MMF, kao i da su u toku preliminarni razgovori o novom paketu pomoći.

„Sada vodimo preliminarne razgovore sa MMF o novom programu, jer nam je zaista potreban“, rekao je Marčenko, prenosi Bloomberg. On je istakao da je za Kijev i MMF veoma teško da pripreme veoma sofisticiranu makrofinansijsku strukturu i prognozu do kraja godine, u uslovima rata.

Prethodno je guverner centralne banke Ukrajine Kiril Ševčenko pozvao na novi dogovor sa MMF. Ukrajina je ove godine već primila 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja od MMF, što je deo od šest milijardi dolara koje je dobila od početka ruskog napada 24. februara.


Ukrajinsko Ministarsvo finansija vidi međunarodnu pomoć kao glavni izvor finansiranja za rastući budžetski jaz. Kijev očekuje da će u junu dobiti od zapadnih partnera 4,8 milijardi dolara, što je i dalje manje od mesečnih potreba od pet milijardi, kako je naveo Marčenko.

Foto: Pixabay.com

Centralna banka u Kijevu podigla je prošle nedelje svoju ključnu kamatnu stopu za 15 procentnih poena na 25 odsto. Istovremeno, Ministarstvo finansija odbilo je da prevede to povećanje u kupone svojih ratnih obveznica, tvrdeći da ne može sebi da priušti da plati toliku cenu.

Potencijalni kupci trebalo bi da razmotre otkup duga kao investiciju i čin dobre volje, ocenio je Marčenko i dodao da će razmotriti sve opcije. „Videćemo kako će se situacija dalje razvijati. Nismo potpuno nezavisni i tražićemo različite opcije“, naveo je on.


Nakon što su ratne obveznice izazvale najmanji interes do sada na aukciji prošle nedelje, Marčenko je rekao da je vlada spremna da se osloni na dva druga izvora finansiranja da bi zatvorila budžet, na međunarodnu pomoć i pomoć državnih banaka.

Prema njegovim rečima, vlada nastoji da prikupi 20 milijardi dolara od zapadnih partnera do kraja godine. On je takođe potvrdio da će Ukrajina i dalje moći da servisira svoj suvreni dug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...