Kristalina Georgijeva u Davosu

Direktorka MMF-a ne očekuje globalnu recesiju

SvetVesti

23.5.2022 11:45 Autor: Vladimir Jokanović 4

Direktorka MMF-a ne očekuje globalnu recesiju Direktorka MMF-a ne očekuje globalnu recesiju
Međunarodni monetarni fond (MMF) možda će morati dodatno da umanji prognoze ekonomskog rasta ove godine, ali ne očekuje globalnu recesiju, rekla je generalna direktorka... Direktorka MMF-a ne očekuje globalnu recesiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) možda će morati dodatno da umanji prognoze ekonomskog rasta ove godine, ali ne očekuje globalnu recesiju, rekla je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva u Davosu gde je u toku Svetski ekonomski forum (WEF), koji se posle dve godine pauze održava uživo.

„Pooštravanje finansijskih uslova, apresijacija dolara, kao i usporavanje ekonomskog rasta u Kini, sve to dovodi do toga da dalje snižavanje rejtinga nije isključeno, ali mi ne očekujemo globalnu recesiju“, rekla je Georgijeva za Bloomberg.

U obraćanju na početku WEF-a u Davosu u ponedeljak, direktorka MMF-a ocenila je da ruska vojna invazija na Ukrajinu „razara živote, usporava rast i podstiče inflaciju“. Ona je pozvala zemlje sveta da se „ne predaju silama geo-ekonomske fragmentacije koja će naš svet učiniti siromašnijim i opasnijim“.


Globalna ekonomija suočava se sa možda „najvećim testom od Drugog svetskog rata“, navela je Georgijeva. Njeno upozorenje stiglo je uporedo sa paketom od milijardu dolara koje je Ukrajina namenila za rekonstrukciju zemlje, a sredstva su opredeljana iz konfiskovane sankcionisane ruske imovine. Ukrajina od Zapada očekuje „Maršalov plan“ za obnovu zemlje i finansiranje iz ruskih zamrznutih sredstava.

Uprkos dramatičnom upozorenju MMF-a o izazovima bez presedana, vrednosti berzanskih indeksa u Evropi beleže rast. Britanski FTSE 100 ojačao je za 0,9 procenata, francuski CAC 40 porastao je za 0,7 odsto, dok je nemački DAX dodao 1,3 odsto vrednosti u ponedeljak po otvaranju berzi.

  • N.N.

    23.5.2022 #1 Author

    Nadam se da ce tako biti.

    Odgovori

  • JOVANA

    23.5.2022 #2 Author

    Videcemo sta ce biti sve je neizvesno

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.5.2022 #3 Author

    sramota je davati ovakve izjave a oni kao najveći strućnjaci znaju šta nam sledi velika recesije uveliko je prisutna u najsiromašnijim zemljama

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.5.2022 #4 Author

    Daj Boze da se njena predvidjanja obistine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...