Usporavanje ekonomije i ubrzavanje inflacije

MMF: Globalni rast od 3,6 odsto u 2022. godini

BankeNovacSvetVesti

19.4.2022 16:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

MMF: Globalni rast od 3,6 odsto u 2022. godini MMF: Globalni rast od 3,6 odsto u 2022. godini
Rast globalne ekonomije biće oslabljen, a inflacija će porasti ove godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).... MMF: Globalni rast od 3,6 odsto u 2022. godini

Rast globalne ekonomije biće oslabljen, a inflacija će porasti ove godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF). MMF je ocenio da su se ekonomski izgledi „značajno pogoršali“ u zemljama koje su najbliže ratu u Ukrajini, jer će one verovatno biti najteže pogođene.

Prognoza MMF-a predviđa globalni rast BDP od 3,6 odsto, što je za 0,8 odsto manje od prognoze iz januara i za 1,3 odsto manje nego pre šest meseci, prenosi Financial Times. MMF je upozorio da su se rizici svuda intenzivirali, povećavajući izglede za još slabiji rast i brži rast cena.

MMF je upozorio da će trenutni embargo na naftu i gas iz Rusije dodatno uvećati inflaciju, da će snažno pogoditi evropske i ekonomije u razvoju i pokrenuti povećanje kamatnih stopa, kako u tim zemljama, tako i u SAD. MMF nije pomenuo reč stagflacija, iako je umanjenje rasta (recesija) u kombinaciji sa inflacijom, za koju navodi da će dugo trajati, upravo to.

U prognozi MMF-a iz oktobra prošle godine inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u 2022. godini procenjena je na 3,5 odsto, a sada se očekuje 7,7 procenata. Procečna stopa inflacije u evrozoni za tekuću godinu revidirana je sa 1,7 odsto na 5,3 odsto. MMF predviđa pad BDP Ukrajine za 35 odsto, a Rusije za 8,5 odsto u ovoj godini.

  • SUNCOKRET

    20.4.2022 #1 Author

    Svakako će se ova situacija u Ukrajina odraziti na ekonomije svih evropskih zemalja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...