Rat u Ukrajini pojačao svetski ekonomski rizik

Svetska banka snizila prognozu globalnog rasta

BankeNovacSvetVesti

19.4.2022 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska banka snizila prognozu globalnog rasta Svetska banka snizila prognozu globalnog rasta
Svetska banka je snizila prognozu globalnog rasta zbog ruske invazije na Ukrajinu i usporavanja oporavka od pandemije. Predsednik SB, Dejvid Malpas (David Malpass), rekao... Svetska banka snizila prognozu globalnog rasta

Svetska banka je snizila prognozu globalnog rasta zbog ruske invazije na Ukrajinu i usporavanja oporavka od pandemije. Predsednik SB, Dejvid Malpas (David Malpass), rekao je da je banka snizila svoju procenu rasta u ovoj godini sa 4,1 odsto na 3,2 odsto, kao rezultat usporavanja rasta u Evropi i centralnoj Aziji.

Ranije ovog meseca, SB je objavila da će se ukrajinska ekonomija, zbog rata, ove godine smanjiti za gotovo polovinu, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz. Predviđa se da će ruska invazija prouzrokovati više ekonomske štete u istočnoj Evropi i delovima Azije od pandemije koronavirusa.

„Sukob u Ukrajini zatvorio je polovinu firmi u toj zemlji i smanjio izvoz“, saopštila je SB. Svetska banka poslala je do sada gotovo milijardu dolara Ukrajini, a obećala je još dve milijarde dolara u narednim mesecima.

Prema rečima Malpasa, zemlje širom sveta su pod velikim finansijskim stresom, a oko 60 odsto zemalja sa niskim prihodima već je u dugovima ili su u velikom riziku od toga. On je pozvao zemlje G20 na reorganizaciju dugova zemalja u opasnosti od neizvršenja obaveza, prenosi Bloomberg.

Svetska banka je najavila da će razgovarati o novom kriznom paketu od oko 170 milijardi dolara za period od aprila ove godine do juna naredne gosine, pri čemu bi 50 milijardi trebalo da bude raspoređeno u naredna tri meseca. Planirani iznos premašuje iznos od 157 milijardi dolara koliko je bilo mobilisano na početku pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...