Najnovija predviđanja Svetske banke

Ekonomija Ukrajine smanjiće se za 45, a Rusije za 11 odsto

SvetVesti

11.4.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ekonomija Ukrajine smanjiće se za 45, a Rusije za 11 odsto Ekonomija Ukrajine smanjiće se za 45, a Rusije za 11 odsto
Ratni sukob u Ukrajini dovešće do smanjenja ekonomije te zemlje za skoro polovinu, odnosno 45,1 odsto ove godine, dok će se u isto vreme... Ekonomija Ukrajine smanjiće se za 45, a Rusije za 11 odsto

Ratni sukob u Ukrajini dovešće do smanjenja ekonomije te zemlje za skoro polovinu, odnosno 45,1 odsto ove godine, dok će se u isto vreme ruska privreda smanjiti za 11,2 odsto, predviđa Svetska banka.

Prema najnovijim prognozama SB ekonomije u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji ove godine opašće za kombinovanih 4,1 odsto, što je dvostruko više od pada izazvanog početkom pandemije virusa Covid-19 2020. godine.

Takođe je rečeno da su procene ovaj put podložne značajnim promenama, usled velike neizvesnosti.

„Ovo je drugi veliki šok koji je pogodio regionalnu ekonomiju u dve godine i dolazi u veoma nesigurno vreme za region, jer se mnoge ekonomije još uvek bore da se oporave od posledica pandemije“, rekla je regionalna potpredsednica Svetske banke Ana Bjerde (Anna Bjerde) na konferenciji.

Osim u Evropi, rat odjekuje robnim i finansijskim tržištima, kao i trgovinskim i migracionim vezama, povećavajući zabrinutost zbog oštrog globalnog ekonomskog usporavanja, spiralne inflacije i rastućeg duga, saopštila je Svetska banka.

Pored Rusije i Ukrajine, predviđa se da će se ekonomije Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana i Moldavije takođe smanjiti 2022. godine, dok će ostatak regiona rasti „anemičnom brzinom“, navodi se u izveštaju.

  • ZVE84

    11.4.2022 #1 Author

    Ništa drugo i nismo mogli da očekujemo… Potpuno logičan sled događaja.

    Odgovori

  • Bella

    11.4.2022 #2 Author

    Mnoge drzave su u problemu pa se ne vode statistike o njima logicno je da ce obe drzave biti u problemu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...