delegacija srbije na prolećnom zasedanju grupacije svetske banke

MMF: Srbija potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama

BankeNovacSrbijaSvetVesti

23.4.2022 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

MMF: Srbija potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama MMF: Srbija potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama
Na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke ocenjeno je da je Srbija imala brz i efikasan odgovor na rizike s... MMF: Srbija potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama

Na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke ocenjeno je da je Srbija imala brz i efikasan odgovor na rizike s globalnog tržišta i potvrđeno da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni, saopštila je u subotu Narodna banka Srbije (NBS).

Delegacija Srbije koju je predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković učestvovala je zasedanju MMF-a i Svetske banke, gde se sastala sa visokim predstavnicima tih institucija i velikog broja investitora, a na sastancima je učestvovao i ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić.

U saopštenju je navedeno da su ključne ocene date tokom sastanaka s zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem i direktorom Sektora za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu Alfredom Kamerom (Alfred Kammer).

Visoki zvaničnici MMF-a pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, a ukazali su i da je srpska privreda odlično sprovedena kroz pandemiju Covid-19 i da je kumulativan rast Srbije u dve godine pandemije bio među najvišim u Evropi.

Ocenjeno je da je Srbija još jednom potvrdila da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, da su zahvaljujući znatno boljim od planiranih poreskih prihoda fiskalni rezultat u 2021. godini bili bolji od očekivanog, i da je i u aktuelnim uslovima u Srbiji očuvana stabilnost kursa dinara i finansijskog sektora, što je važno za očuvanje poslovnog i potrošačkog poverenja, navela je NBS.

Takođe je ocenjeno da je NBS brzo i efikasno odgovorila kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, koji je dobro kapitalizovan i likvidan, a posebno je pohvaljeno i brzo okončanje transakcije kojom je Sberbanka Srbija postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

S obzirom na sve što je u Srbiji na makroekonomskom planu urađeno do pandemije, kao i na brz i efikasan odgovor na rizike s globalnog tržišta, ocenjeno je da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković informisala je visoke zvaničnike MMF-a o ishodu aprilskih izbora i tome da je predsednik Aleksandar Vučić dobio ogromnu podršku naroda, uprkos teškoj aktuelnoj globalnoj situaciji koja se preliva na sve zemlje, navodi se u saopštenju.

Tabaković je rekla da je svoje rezerve i odbrambene mehanizme za vanredne situacije gradila pravovremeno, o čemu svedoče i visoke devizne rezerve i geografska i projektna rasprostranjenost investicija.

Ona je rekla da su zbog značaja stabilnosti deviznog kursa ni tokom prethodna dva meseca kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika nije dopušteno da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa. Tabaković je istakla da stabilnost nema alternativu.

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla je i da je Srbija važan faktor regionalne povezanosti i da ostaje posvećena saradnji, dogovaranju i inicijativi „Otvorenog Balkana“. I ambasador Marko Đurić je ukazao da Srbija uvek bira put saradnje, i da učešćem u inicijativi „Otvoreni Balkan“ nedvosmisleno potvrđuje svoje opredeljenje za saradnju i prosperitet regiona.

U pogledu izazova za koje je ocenjeno da ih ima dosta i da potiču s globalnog tržišta, poput uticaja globalnih faktora na inflaciju i neophodnosti obezbeđenja energetske stabilnosti, Tabaković je navela neke od mera koje se u Srbiji preduzimaju kako bi se ograničio njihov efekat.

Ona je ukazala da je ključno da je očuvana stabilnost, pre svega deviznog kursa i politička stabilnost. Očuvana je stabilnost deviznog kursa zahvaljujući čemu je i bazna inflacija oko dva puta niža od ukupne inflacije, što nije slučaj u mnogim drugim zemljama, dodaje se u saopštenju.

Vlada je takođe donela brojne mere kao što su ograničavanje cena osnovnih namirnica, dopunjavanje ponude prehrambenih proizvoda iz robnih rezervi, povećanje subvencija za poljoprivredne proizvođače, privremena zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na to, tu su i značajne mere koje se odnose na ograničavanje rasta cena energenata.

Na brojnim sastancima tokom Prolećnog zasedanja, na kojima su učestvovali predstavnici velikog broja zemalja, analizirani su i nikada veći izazovi koji oblikuju međunarodno okruženje, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je inflacija u globalnim okvirima podstaknuta rastućim cenama hrane i svetskim cenama energenata, i da predstavlja veliki izazov za sve privrede, a istaknuto je da će veliki ekonomski šok koji utiče na globalne ekonomske izglede ostaviti trag na oporavak svih zemalja kroz veće svetske cene robe, efekte na globalne finansijske uslove, poremećaje u lancima snabdevanja, kao i kroz kanal nepoverenja.

Tagovi
MMF NBS SRBIJA
  • TATJANA

    23.4.2022 #1 Author

    Odrzati devizni kurs je tesko

    Odgovori

  • DANIJELA

    23.4.2022 #3 Author

    Ja se najiskrenije nadam da je tako.

    Odgovori

  • SANJA

    23.4.2022 #4 Author

    Se oni zezaju sa nama

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.4.2022 #5 Author

    Bilo bi dobro ako je stvarno ovako kako kazu…

    Odgovori

  • GINKO

    24.4.2022 #7 Author

    Lepo je čuti i pročitati ovako nešto.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #8 Author

    Nešto i ne mogu da se složim sa MMF-om

    Odgovori

  • FRUIT04

    24.4.2022 #9 Author

    Srbija ekonomski tigar

    Odgovori

  • VERA

    24.4.2022 #10 Author

    Samo da nam neuzimaju opet skupe kredite.

    Odgovori

  • TINA

    25.4.2022 #11 Author

    Nije lako u ovoj situaciji bilo sta predvideti

    Odgovori

  • TINA

    25.4.2022 #12 Author

    Nadajmo se svi da ce biti tako

    Odgovori

  • MARE

    25.4.2022 #13 Author

    Iskustvo je cudo .

    Odgovori

  • BRANA19

    26.4.2022 #14 Author

    Biće dobro da je sve bas tako…

    Odgovori

  • NINO

    26.4.2022 #15 Author

    Lako je njoj pricati price, a u praksi uopste nije tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...