HRVATSKA ĆE IMATI NAJVEČI PAD U REGIONU, pokazuju analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije

RegionVesti

16.5.2020 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKA ĆE IMATI NAJVEČI PAD U REGIONU, pokazuju analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije HRVATSKA ĆE IMATI NAJVEČI PAD U REGIONU, pokazuju analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije
U analizi Bečkog insituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), navodi se da će najveći pad u regionu zbog posledica epidemije korona virusa u ovoj... HRVATSKA ĆE IMATI NAJVEČI PAD U REGIONU, pokazuju analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije

U analizi Bečkog insituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), navodi se da će najveći pad u regionu zbog posledica epidemije korona virusa u ovoj godini imati Hrvatska i to čak 11 odsto, zbg prevelike orijentacije na turizam, na koji otpada oko petine nacionalne ekonomije.

To je skoro dvostruko veći pad od proseka na nivou zemalja u tranziciji, koji iznosi 6,1 odsto, prenosi seebiz.eu.

MMF je prognozirao pad hrvatske ekonomije u ovoj godini od 9 odsto, a Svetska banka od 6,2 procenta. Procena hrvatske vlade je da bi privredna aktivnost u ovoj godini mogla da padne za 9,4 odsto.

Veliki pad privredne aktivnosti Bečki institut predviđa i Sloveniji, 9,5 odsto, Slovačkoj 9 odsto i Crnoj Gori 8,5 odsto, koje su takođe jako vezane za turizam ili imaju jak robni izvoz.

S druge strane, najbolje bi trebalo da prođu države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrisane u svetsku ekonomiju. Tu su na prvom mestu Srbija i Poljska, kojima Bečki institut prognozira pad ekonomske aktivnosti od 4 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...