BDP raste zajedno sa brojem radnih mesta, izvozom, turizmom i industrijom

Hrvatska ekonomija cveta

RegionVesti

11.8.2021 08:40 Autor: Gordana Bulatović 0

Hrvatska ekonomija cveta Hrvatska ekonomija cveta
Zamahom turizma, snažnim rastom industrijske proizvodnje, građevinarstva i maloprodaje, izvoz iz Hrvatske premašio je brojke iz 2019. godine, a zaposlenost raste – trenutno je... Hrvatska ekonomija cveta

Zamahom turizma, snažnim rastom industrijske proizvodnje, građevinarstva i maloprodaje, izvoz iz Hrvatske premašio je brojke iz 2019. godine, a zaposlenost raste – trenutno je 55.000 zaposlenih više nego prošle godine. Sve to dovodi do dvocifrenog rasta BDP-a, a Ekonomski institut u Zagrebu procenjuje da je u drugom kvartalu ove godine ekonomija porasla za 14,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. 

Ovih dana nemačke železnice dokapitalizovale su osječku softversku kompaniju Gideon Brothers. Kompanija koja razvija mobilne autonomne robote upravo zapošljava trideset novih inženjera. Nove izvozne poslove beleži i splitski proizvođač auto-delova, prenose Vijesti.

„Ova godina je prošla još bolje nego prošla. U prvom kvartalu dogovorili smo poslove vredne pedeset miliona evra, pola na ruskom, a pola na evropskom tržištu“, izjavio je predsednik Uprave AD Plastik, Marinko Došen.

Pozitivna ekonomska klima odražava se i na severu Hrvatske. Ruralni turizam jača, ali turističke radnike muči odliv radne snage.

„Bojimo se gubitka zaposlenih, jer smo u Međimurju (županija na krajnjem severu Hrvatske), granica je blizu. Austrija i Slovenija jako su bliske, ljudi traže najbolja rešenja za svoj život“, istakla je vlasnica odmarališta, Tatjana Martinjaš.

Osim turizma, beleži se rast proizvodnje i izvoza, što pokazuju i polugodišnji rezultati hrvatskih kompanija. Kako se navodi, ohrabrujući su signali dvocifrenog rasta BDP-a u drugom kvartalu.

„Rast u drugom kvartalu iznosiće 18 procenata, ali moramo osigurati da će u budućnosti biti tako visok. da bismo to postigli, moramo videti koji su pravi uspesi u prošloj godini. Izvoz robe je porastao 25 ​​odsto, to su uspesi IT kompanija, električnih automobila Rimac, naše prehrambene i farmaceutske industrije koja sve više jača i izvozi“, naglasio je savetnik predsednika Hrvatske ekonomske komore, Marko Jurčić.

Zagrebački preduzetnici ostvaruju čak polovinu ukupnih prihoda svih hrvatskih kompanija, a četrdeset odsto izvoza, pokazuju poslednji podaci Finansijske agencije (FINA), dok i američka Poreska uprava (IRS) otkriva da vrednost fiskalnih računa raste iz nedelje u nedelju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...