U Tenderly ulažu ozbiljni investitori

Srpski startap o kojem bruje svetski mediji

Firme u fokusuHi-techLifestylePoslovanjePreduzetnikU fokusu

9.8.2021 19:01 Autor: Julijana Vincan 1

Srpski startap o kojem bruje svetski mediji Srpski startap o kojem bruje svetski mediji
Pokušavajaći da reše sopstveni problem, koji se ogledao u manjku dobrih programerskih alata u blokčejn ekosistemu, inženjeri Andrej Benčić (CEO), Bogdan Habić (CTO), Miljan... Srpski startap o kojem bruje svetski mediji

Pokušavajaći da reše sopstveni problem, koji se ogledao u manjku dobrih programerskih alata u blokčejn ekosistemu, inženjeri Andrej Benčić (CEO), Bogdan Habić (CTO), Miljan Tekić (COO) i Nebojša Urošević (Blockchain Architect), osnovali su startap firmu Tenderly 2018. godine u Beogradu.

U početku su se oslanjali na sopstvene snage, uz moralnu podršku porodice i prijatelja koji su verovali u njih, a sada svetski mediji bruje o njima. Naime, ekipa koja stoji iza ove preduzetničke priče objavila je da je prikupila oko 12,85 miliona evra u prvoj rundi finansiranja. Beogradski startap već je ranije ove godine prikupio sredstva od 3,3 miliona dolara.

„Ukratko, Tenderly je platforma za programiranje na ethereum mreži koja nudi širok spektar alata i proizvoda koji su postali standard kada su u pitanju rešenja na blokčejnu. Platforma trenutno nudi bolji uvid u pametne ugovore, monitoring i notifikacije u realnom vremenu, testno okruženje, kao i gotove komponente koje znatno olakšavaju i ubrzavaju proces razvoja. Takođe, imamo još dosta toga u planu što se tiče razvoja novih funkcionalnosti, koje će kao i do sad, biti namenjene blokčejn programerima“, objasnili su za Biznis.rs iz firme Tenderly.

Foto: Tenderly

Kada je reč o ulaganjima i uloženom vremenu da se dođe do prvih pravih rezultata, naši sagovornici kažu da je inicijalni razvoj trajao oko godinu danu, a da su do prvih rezultata došli gotovo odmah, čim su proizvod pustili na tržište.

„Naša prvobitna pretpostavka se ispostavila kao ispravna i nismo imali poteškoće da nađemo druge programere i timove koji su nailazili na isti problem kao i mi. Te prvobitne mušterije odmah su prepoznale potencijal našeg proizvoda, što nam je dosta značilo za tu početnu validaciju, ali i kasniji rast i razvoj proizvoda. Naša početna ideja je ostala ista, ali se koncept dodatno širio i nadogradio, tako da je Tenderly danas sveobuhvatna platforma koja nudi znatno više servisa i alata nego što je to bio slučaj na početku“, ističu u pomenutom srpskom startapu.

Na samom početku, ova ekipa je ulagala u svoj rad, a finansije su, kako kažu, obezbeđivali osvajajući hakatone i povremeno radeći druge poslove za klijente.

„Kada je proizvod lansiran, krenuli su i prvi plaćeni korisnici, što je značilo da smo mogli da odahnemo i fokusiramo se isključivo na Tenderly. Kako bismo ubrzali dalji rast, počeli smo da razmišljamo o traženju investicionih fondova koji bi nam pored novca takođe pomogli svojom ekspertizom i znanjem iz oblasti biznisa. Bili smo izuzetno srećni kad je Point Nine Capital, investicioni fond sa sedištem u Berlinu, iskazao interesovanje da bude prvi investitor u našu kompaniju. Posle te runde može se reći da su se stvari dodatno ubrzale i kroz nekoliko meseci smo podigli još jednu rundu finansiranja. Ovaj put investicionu rundu je vodio Accel, poznati američko-britanski fond, a prethodni investitori su se takođe priključili. Veoma nam je drago što smo uspeli da, pored finansija, oko sebe takođe okupimo tim stručnjaka koji će nam biti od velike pomoći u daljem razvoju“, istakli su u kompaniji Tenderly.

Foto: Tenderly

Imajući u vidu da je blockchain kao industrija i dalje u povoju, može se reći da direktne konkurente još uvek nemaju. Postoje kompanije koje u nekoj meri rade slične stvari kao i oni, ali trenutno je, kako kažu, veći fokus na tome da se ceo taj ekosistem razvije, tako da su nove kompanije više nego dobrodošle na ovom tržištu.

„Kada su u pitanju privatni biznisi koji su tek u nastajanju, mislim da je teško govoriti o uticaju na društvo. Mi se trenutno trudimo da pozitivno utičemo na industriju u kojoj radimo, kao i da našoj ciljnoj grupi, blokčejn programerima, obezbedimo što bolji proizvod koji će im olakšati svakodnevni rad. Kao i većini kompanija u IT industriji zapošljavanje može ponekad da predstavlja izazov. U Srbiji postoji jako mnogo kvalitetnih inženjera, ali takođe postoji i mnoštvo opcija za zapošljavanje, kako za domaće, tako i za strane poslodavce, tako da je, pored toga čime se kompanija bavi, veoma bitno i kako se pozicionira na tržištu rada u odnosu na druge poslodavce“, zaključuju naši sagovornici iz firme Tenderly.

Tenderly d.o.o.

Gospodar-Jevremova 50, 11000 BEOGRAD-STARI GRAD, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
262.969,45 (2020)
Broj zaposlenih:
5 (2020)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...