Saveti i cake koje mogu poslužiti i početnicima i iskusnim kandidatima

Kako na razgovoru za posao pregovarati o visini plate (VIDEO)

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnik

7.8.2021 11:01 Autor: Julijana Vincan

Kako na razgovoru za posao pregovarati o visini plate (VIDEO) Kako na razgovoru za posao pregovarati o visini plate (VIDEO)
Razgovor o visini primanja jednostavno je neizbežan bilo da ste u potrazi za poslom, pa vas čeka intervju sa poslodavcem, ili ste već zaposleni... Kako na razgovoru za posao pregovarati o visini plate (VIDEO)

Razgovor o visini primanja jednostavno je neizbežan bilo da ste u potrazi za poslom, pa vas čeka intervju sa poslodavcem, ili ste već zaposleni i želite povišicu. Verovatno ćete se nekada naći u takvoj situaciji i nije naodmet da budete spremni za taj trenutak i usavršite kako da ostavite dobar utisak na poslodavca, a da se istovremeno i izborite za sebe.

„Ukoliko vam se ne dopadne plata koja vam je ponuđena, svakako predlažem da se to na pristojan način iskomunicira. Možete reći nešto poput – nažalost, to nije suma kojom bih bio zadovoljan”. Takođe, možete reći i dodatni razlog, na primer – s obzirom na moje iskustvo i da sam taj novac zarađivala još na početku karijere (ili recimo, pre pet godina). S druge strane, kada radite već duže vreme na istom mestu i osećate da niste više zadovoljni trenutnom platom, to kreće da vas tišti. Sigurni ste u svoje rezultate i znate da ste dosta doprineli toj kompanijii i da zaslužujete više. Ipak, to koliko ćete tražiti zavisi i od toga kakva je politika određene kompanije. Negde se tačno zna kada, koliko i pod kojim uslovima možete dobiti povećanje. Ako to nije definisano, tražite onoliko koliko osećate da zaslužujete, ali opet probajte da budete koliko toliko realni, uz sagledavanje i ostalih faktora u kompaniji“, objašnjava za Biznis.rs poslovna savetnica Janja Jovanović.

Na pitanje kada zatražiti povećanje plate, a opet ostaviti pozitivan utisak bez ugrožavanja postojeće pozicije i plate, naša sagovornica savetuje da se sačeka pravi trenutak, npr. kada se postignu neki dobri rezultati u firmi ili kada vlada dobra atmosfera.

„Spremila bih svoje rezultate i sve što sam postigla ili doprinela da se ostvari do sada. Zatim bih pokucala na ’glavna’ vrata da porazgovaram o tome. Krenula bih prvo sa inovativnim predlozima ili ciljevima o tome šta još planiram da uradim na tom mestu u budućnosti (da poslodavac vidi da ste proaktivni i zainteresovani da dugoročno budete tu). Zatim bih pitala šta misli o mom dosadašnjem radu i napretku, kao i kako je zadovoljan stvarima koje sam do sada postigla. Bila bih pozitivna i samopouzdana, nikako arogantna. Rekla bih da sam i sama zadovoljna svojim napretkom i da je ono što vidim kao prirodan logični sled – povećanje plate. Nikako ne bih govorila o tome zašto mi je to potrebno (nemam dovoljno za sve troškove i ostalo što mi treba u životu itd.), već bih se fokusirala na to zašto sam to zaslužila“, ističe poslovna savetnica.

Kako kaže, u ovakvim razgovorima uvek postoji i rizik, na šta treba biti spreman, ali, kako smatra, ’ko nije pitao, nije ništa ni dobio’.

„Zapitajte se da li vam je lakše da ćutite, radite i budete nezadovoljni, ili ćete pokazati svoj stav i boriti se za ono što znate da zaslužujete.  Kada je reč o trenutku pokretanja ove teme, to bih ostavila za sam kraj intervjua, za trenutak kada vas pitaju – imate li neka pitanja za nas (ako vas pre toga već sami nisu pitali koliku platu očekujete. Čak i tada to ne mora da bude vaše prvo u nizu pitanja. Na taj način neće izgledati kao da vam je to jedini i najvažniji faktor. Ovo pitanje se najčešće i postavlja na kraju razgovora, što je odlično, jer pre nego što dođe do njega, vi treba jasno da predstavite poslodavcu kakva su vaša iskustva, kako možete da im doprinesete i zašto ste baš vi pravi kandidat. Kada ih ’kupite’ time, mnogo je lakše da se pređe na pitanje plate – ne pre toga“, napominje Jovanović, autorka e-knjige ’Kako do željenog posla i karijere’.

Ukoliko se desi da vam ovo pitanje postave na početku ili na sredini intervjua, ona navodi da se može reći nešto poput – plata jeste bitan faktor, ali ne i jedini, tako da bih voleo/la bih da prvo čujem šta se od mene traži, koji su vaši ciljevi, kakve beneficije nudite i kako sve mogu da vam doprinesem, pa ćemo na kraju pričati o plati.

Kada je reč o visini plate, naša sagovornica kaže da svako zna koliku bi platu trebalo da traži za sebe, sa kolikim iznosom će biti zadovoljan.

„Tražite ono sa čime biste bili zadovoljni, jer u suprotnom možete da izgubite motivaciju, a samim tim se posle nećete ni truditi dovoljno na tom poslu ako osećate da niste dovoljno cenjeni. Naravno, budite realni i uzmite u obzir svoje iskustvo, kao i to koliko se generalno kreću plate za tu poziciju. Raspitajte se. Nađite ljude na Linkedinu koji su radili tamo i pitajte ih za iskustva. Ja sam to uvek radila kako ne bih bezveze gubila vreme na nešto što nije za mene“, naglasila je Jovanović.

Njene dve omiljene opcije za odgovor na pitanje o visini plate su ili da intervjuisani samopouzdano kaže tačnu brojku i zaćuti, ili da od poslodavca zatraži da napravi ponudu.

„Možete im reći – čuli ste šta sve znam da radim, pa bih voleo/la da mi na osnovu toga kažete/pošaljete ponudu. Ovo je odlična taktika, jer vi uvek možete da se izletite sa cenom. Najbolje je da vidite koliko vas oni procenjuju (ili koliko su izdvojili za tu poziciju), pa da na osnovu toga pregovarate dalje. Ako ste početnik, na prvom mestu pre plate treba da vam bude iskustvo. Gledajte da nađete mesto gde ćete moći najviše da naučite, a posle ćete to znanje lepo unovčiti.

Na sajtu Infostud savetuje se da, ukoliko kandidat za posao dolazi na prvi intervju, ipak ne pominje platu, osim ukoliko nemate jake razloge za to ili ukoliko poslodavac sam ne postavi pitanje u vezi sa očekivanom platom.

„Sačekajte da uđete u uži krug intervjua, jer je tada izvesnije da ćete dobiti posao i da je poslodavac zapazio koliko vredite – što čini vašu pregovaračku situaciju jačom. A postoji i mogućnost da ćete i sami odustati od posla nakon prvog intervjua, tako da nema smisla posebno pregovarati o plati sve dok niste sigurni da možete i želite raditi u toj kompaniji. Ipak, ukoliko vas poslodavac sam pita koliku platu očekujete, nemojte izbegavati odgovor, jer se time stiče utisak da ne umete da procenite svoje sposobnosti ili da nemate jasne stavove o svom poslu“, zaključak je domaćeg portala za zapošljavanje.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.