Statistike ruše ukorenjene predrasude

Italija ipak nije ni najveći proizvođač, ni izvoznik sladoleda iz EU

EULifestyleVestiZanimljivosti

5.8.2021 18:29 Autor: Julijana Vincan 0

Italija ipak nije ni najveći proizvođač, ni izvoznik sladoleda iz EU Italija ipak nije ni najveći proizvođač, ni izvoznik sladoleda iz EU
U Evropskoj uniji najviše sladoleda proizvodi Nemačka, ali je najveći izvoznik Francuska, koja je ujedno zaslužna i za četvrtinu celokupnog izvoza sladoleda iz EU... Italija ipak nije ni najveći proizvođač, ni izvoznik sladoleda iz EU

U Evropskoj uniji najviše sladoleda proizvodi Nemačka, ali je najveći izvoznik Francuska, koja je ujedno zaslužna i za četvrtinu celokupnog izvoza sladoleda iz EU u treće zemlje, pokazuju podaci evropske agencije za statistiku Eurostat.

Prema toj statistici, u EU je u 2020. godini proizvedeno više od 2,9 milijardi litara sladoleda, što je devet odsto manje nego u 2019. godini. Istovremeno, države članice su u zemlje koje nisu u EU izvezle 232 miliona kilograma sladoleda ukupne vrednosti 752 miliona evra. U istom periodu, zemlje EU su iz zemalja nečlanica uvezle 79 miliona kilograma, za ukupno 182 miliona evra. Dok je količina uvoza sladoleda izvan EU pala za četiri procenta u odnosu na 2019. godinu, izvoz je povećan za pet odsto.

Među državama članicama EU, Nemačka je bila vodeći proizvođač sladoleda u 2020. godini sa 642 miliona litara sladoleda. Slede Francuska (516 miliona litara) i Italija (509 miliona litara). Osim što je bila najveći proizvođač sladoleda lane, Nemačka je u proseku proizvodila najjeftiniji sladoled od 1,3 evra po litri. U Francuskoj je registrovana najviša cena od 2,2 evra po litru sladoleda (podaci za 2019. godinu), a odmah iza nje je Italija s prosečnom cenom od dva evra po litri sladoleda.

Eurostat podaci

Najveći izvoznik u 2020. godini, sa 59 miliona kilograma sladoleda, bila je Francuska, što je činilo 25 procenata ukupnog izvoza izvan EU. Zatim slede Holandija sa 38 miliona kilograma (16 odsto), Nemačka sa 29 miliona kilograma (13 procenata), Italija sa 20 miliona kilograma (devet odsto) i Belgija sa 16 miliona kilograma (sedam procenata).

Eurostat podaci

Povlačenje sladoleda iz Francuske sa tržišta u regionu

Hoće li povlačenje nekoliko vrsta sladoleda sa tržišta u regionu uticati na statističke podatke za ovu godinu, saznaćemo kada bude objavljen sledeći izveštaj Eurostata. Naime, različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&M’s su uklonjene zbog utvrđenog prisustva pesticida kojim su prskane biljke koje su sastojci ovih poslastica, odnosno jer sadrže nedozvoljene količine etilen-oksida. Njihov uvoznik za Balkan je Mars Balkan East, a distributer za Srbiju je kompanija Frikom.

Ovi proizvodi povučeni su pre nekoliko dana iz prodaje u Hrvatskoj, a zatim u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i pojedini jogurti i krekeri, a sporna supstanca najpre je detektovana u Španiji. Ista ova supstanca bila je razlog i zimus da se iz prodaje povuku tone susama uvezenog iz Indije. Kako je objašnjeno u Zavodu za javno zdravlje Subotice, potrošači neće odmah osetiti njegovo moguće štetno dejstvo, ali ovaj gas dugoročno može da ima negativan efekat na zdravlje ljudi. Tako može doći do osipa na telu ili sličnih reakcija.

I u Evropskoj uniji, a i u Srbiji, etilen-oksid nalazi se na listi zabranjenih pesticida, jer se smatra kancerogenim, pa bi verovatno dugoročno konzumiranje imalo i pojačano štetan uticaj na zdravlje ljudi. Očekuje se da ga nema na rafovima u narednim danima, a sva sporna količina biće uništena u kafileriji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...