Uzbuna zbog proizvoda iz Indije

Povlači se kontaminirani susam iz radnji u Srbiji

AgrobiznisBiznisLifestyleRegionVestiZdravlje

3.2.2021 12:21 Autor: Julijana Vincan 0

Povlači se kontaminirani susam iz radnji u Srbiji Povlači se kontaminirani susam iz radnji u Srbiji
Kompanija Delhaize Srbija iz svih maloprodajnih objekata povukla je proizvod privatne robne marke „Premia susam seme“ od 100 grama, proizvođača „Moravka pro“. Naime, već nekoliko... Povlači se kontaminirani susam iz radnji u Srbiji

Kompanija Delhaize Srbija iz svih maloprodajnih objekata povukla je proizvod privatne robne marke „Premia susam seme“ od 100 grama, proizvođača „Moravka pro“.

Naime, već nekoliko meseci u zemljama EU traje „uzbuna“ zbog susama poreklom iz Indije, koji je kontaminiran nedozvoljenom količinom kancerogenog pesticida – etilen oksida, što se dešava i u Srbiji.

„Pozivamo kupce koji su u proteklom periodu kupovali Premia susam seme 100g u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama sa bilo kojim datumom isteka roka trajanja u 2022. godini, da taj proizvod, sa ili bez fiskalnog računa, vrate u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je proizvod kupljen i tom prilikom biće im izvršen povraćaj sredstava“, istaknuto je u Delhaize.

DELHAIZE SERBIA DOO BEOGRAD

Jurija Gagarina 14, 11000 BEOGRAD-NOVI BEOGRAD, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
907.606.171,47 (2019)
Broj zaposlenih:
12.579 (2019)

Susam iz Indije vraćen sa srpske granice

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije saopštilo je nedavno da je vraćena pošiljka susama u Indiju upravo zbog spornog pesticida.

Kako se navodi, granična fitosanitarna inspekcija tokom kontrola ispituje ostatke pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje.

„Susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida“, rečeno je u Ministarstvu.

Tako je inspecija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma. Tokom kontrole uzet je uzorak i poslat na ispitivanje etilen-oksida u ovlašćenu laboratoriju.

„Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene“, objašnjeno je u Ministarstvu.

spoljnotrgovinska razmena kamionima
Foto: Pixabay.com

Kontaminiran susam u Evropskim zemljama

Incident s pesticidom etilen oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već neko vreme je predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja.

Prošle godine u septembru prijavljeni su vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama semena susama poslatih iz Indije u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta više od maksimalno dozvoljenog nivoa od 0,05 miligrama po kilogramu, propisanog evropskom uredbom.

EU je zaključila da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična materija, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. godini zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. godinu, kad je zabeleženo 60 objava, i u odnosu na 2019. godinu, kad su bile 53 objave.

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema upozorila Belgija nakon čega je sledilo vraćanje spornih proizvoda distributerima, a potom je EU obavezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.

Pretpostavlja se da je na tržištu zbog pojačanih kontrola preostalo još malo količina susama koji je dustriburan prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...