Neiskorišćeni potencijal obnovljivih izvora energije

Hrvatska na dnu EU po brzini izdavanja dozvola za vetroelektrane

EkologijaInfrastrukturaInvesticijeRegionU fokusuVesti

3.6.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatska na dnu EU po brzini izdavanja dozvola za vetroelektrane Hrvatska na dnu EU po brzini izdavanja dozvola za vetroelektrane
Hrvatska ima veliki potencijal za korištenje energije vetra, ali ga ne koristi dovoljno zbog birokratije, rekao je u Dubrovniku Gil Dikson (Giles Dickson), izvršni... Hrvatska na dnu EU po brzini izdavanja dozvola za vetroelektrane

Hrvatska ima veliki potencijal za korištenje energije vetra, ali ga ne koristi dovoljno zbog birokratije, rekao je u Dubrovniku Gil Dikson (Giles Dickson), izvršni direktor udruženja WindEurope.

Dicson je jedan od panelista na dvodnevnoj konferenciji ‘Dani dobrog vetra’ koja je započela u četvrtak u Dubrovniku u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), prenosi Seebiz.

Potvrdio je da je Hrvatska pri dnu lestvice među zemljama Evropske unije po efikasnosti birokratije u izdavanju dozvola za vetroelektrane.

„Prema hrvatskim zakonima, morate koristiti tehnologiju koja je bila u originalnoj prijavi za dozvolu, a većina evropskih država dopušta fleksibilnost pa možete modernizovati tehnologiju, umesto da zaglavite s onom koja je možda bila najbolja pre pet godina”, naglasio je Dikson u razgovoru za Hinu.

Udruženje WindEurope koje predstavlja Dikson okuplja 400 kompanija iz 38 zemalja i partner je Evropske komisije.

On smatra da je problem i to što svaka jedinica lokalne samouprave ima svoj vlastiti, posebni prostorni plan, što stvara dodatne poteškoće.

Naveo je da vetroelektrane danas u Hrvatskoj proizvode 1.000 megavata električne energije, što čini oko 11 odsto ukupne potrošnje električne energije.

Procenjuje se, kaže Dickson, da će Hrvatska u sledećih pet godina izgraditi dodatnih 1,400 megavata vetroelektrana.

„Kada imate 2,4 umjesto jednog gigavata, to bi onda bila četvrtina proizvodnje energije. To je veliko povećanje i ilustruje potencijal koji vetar ovde ima”, rekao je Dikson.

I Gžegož Zelinski (Grzegorz Zielinski) iz Evropske banke za obnovu i razvoj smatra da bi se hrvatska država trebala više fokusirati na ubrzanje procesa razvoja projekata vetroelektrana.

„A što se tiče privatnog sektora, on bi se morao koncentrisati na ono što dobro radi: identifikaciju dobrih lokacija, razvoj projekata, dobijanje dozvola i osiguravanje finansiranja kako bi se moglo početi s izgradnjom“, rekao je Zelinski.

Državni sekretar za energetiku pri Ministarstvu privrede i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je da je Hrvatska odlučila uvesti ‘sistematično pristupanje razvoju obnovljivih izvora energije’.

Direktorka OIEH-a Maja Pokrovac poručila je na otvaranju konferencije da „ono što želi Evropa želi i Hrvatska – što više obnovljive energije“.

„Ali, istovremeno je jasno da bez saradnje ne možemo ostvariti tu zelenu tranziciju do željenih megavata instalirane snage koji će do 2030, nadam se, biti 5.000 megavata“, istakla je Pokrovac.

Regionalna konferencija ‘Dani dobrog vetra’ okuplja predstavnike evropskih institucija i vlada, akademske zajednice, privatnog sektora iz zemlje i regiona, investitore i stručnjake za zaštitu okoline s ciljem da raspravljaju o mogućnostima efikasnijeg razvoja projekata vetroenergije.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Vetroelektrane su najbolje i najbolje funkcionišu za sve…

    Odgovori

  • MarijaS

    3.6.2022 #2 Author

    Solarne ploce nisu lose izbor kao izvor energije

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #3 Author

    Neiskoriscen za sada,ali se trazi nacin da se pokrene vetroenergija…

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.6.2022 #4 Author

    Ne samo hrvatske nego I ostale zemlje balkana imaju mogucnosti za vetroelektrane. Treba ljude edukovati

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #5 Author

    Druge zemlje koje nemaju te resurse sigurno nam zavide.

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #6 Author

    Trebalo bi to forsirati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...