sprovođenje mere predviđene zakonom o upravljanju otpadom

Hrvatska od januara ukida plastične kese koje se najviše koriste

EkologijaRegionU fokusuVesti

28.12.2021 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hrvatska od januara ukida plastične kese koje se najviše koriste Hrvatska od januara ukida plastične kese koje se najviše koriste
Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da plastične kese debljine od 15 do 50 mikrona od 1. januara 2022. godine... Hrvatska od januara ukida plastične kese koje se najviše koriste

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da plastične kese debljine od 15 do 50 mikrona od 1. januara 2022. godine više neće biti u upotrebi, a u narednom periodu će se postepeno povlačiti iz upotrebe i drugi tipovi plastičnih kesa.

Navedena kategorija kesa koje se izbacuju iz upotrebe obuhvata većinu onih koje se svakodnevno koriste u kupovini, prenosi Tanjug.

Ćorić je rekao da je reč o meri predviđenoj zakonom o upravljanju otpadom, čija je primena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućilo prilagođavanje.

Naglasio je da se promoviše korišćenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnih kesa, da je najlon, odnosno plastika postala hrvatska stvarnost u prirodi i da je želja da se to okonča.

„U idućem periodu, kako vreme bude odmicalo, i drugi će se tipovi kesa polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak“, rekao je on.

Na pitanje kada će i ostale plastične kese biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da ova mera najpre zaživi, te da će se zatim ići ka rešenju i za ultra-lagane i za plastične kese za višekratnu upotrebu.

  • Mega Tzar

    29.12.2021 #1 Author

    Da smo pametni da i mi krenemo njihovim stopama.

    Odgovori

  • DASHA

    21.9.2023 #2 Author

    Sve je to super, ali je cinjenica da ako te uhvati pljusak na putu od prodavnice do kuce ,plasticna kesa je nezamenjiva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...