HRVATSKA POMAŽE CROATIA AIRLINES USLED KORONA KRIZE Dogovorena podrška od 79,7 miliona evra

BiznisFirme u fokusuRegionTurizamU fokusuVesti

15.12.2020 08:39 Autor: Julijana Vincan 0

HRVATSKA POMAŽE CROATIA AIRLINES USLED KORONA KRIZE Dogovorena podrška od 79,7 miliona evra HRVATSKA POMAŽE CROATIA AIRLINES USLED KORONA KRIZE Dogovorena podrška od 79,7 miliona evra
Vlada Hrvatske odobrila je finansijsku podršku avio-prevozniku Croatia Airlines u vrednosti od 600 miliona kuna (79,7 miliona evra). Kako je istaknuto, od ukupnog iznosa,... HRVATSKA POMAŽE CROATIA AIRLINES USLED KORONA KRIZE Dogovorena podrška od 79,7 miliona evra

Vlada Hrvatske odobrila je finansijsku podršku avio-prevozniku Croatia Airlines u vrednosti od 600 miliona kuna (79,7 miliona evra).

Kako je istaknuto, od ukupnog iznosa, 350 miliona kuna (46,5 miliona evra) odnosi se na dokapitalizaciju nacionalne avio-kompanije, a 250 miliona kuna (33,2 miliona evra) na vlasnički zajam.

„Shodno privremenom okviru Evropske komisije, kojim se državama članicama omogućava dodatna pomoć privredi zbog pandemije korona virusa, hrvatskom avio-prezovniku odobrava se državna podrška u obliku povećanja osnovnog kapitala i zajma deoničara, u cilju rešavanja problema likvidnosti i oporavka kapitala“, navodi se u samoj odluci.

Putnici se ukrcavaju u avion
Foto: Printscreen youtube

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture, Oleg Butković, istakao je da je pandemija imala i još uvek ima razoran učinak na globalnu vazduhoplovnu industriju, koja se suočava s najtežom krizom ikad.

„Croatia Airlines, koja je zabeležila pad prometa od 65 do 90 odsto u odnosu na 2019. godinu, nije izuzetak. Sredstva za podršku domaćem avio-prevozniku obezbeđena su rebalansom budžeta za ovu godinu„, naglasio je Butković.

Avion Croatia Airlines
Foto: Pixabay.com

Na vanrednoj glavnoj skupštini hrvatske avio-kompanije, deoničari su odlučivali o povećanju osnovnog kapitala za 350 miliona kuna putem izdanja novih deonica, u čemu bi učestvovala država.

Tom odlukom bi se osnovni kapital kompanije povećao sa 277,88 miliona kuna (36,9 miliona evra) na 627,88 miliona kuna (83,4 miliona evra), putem izdavanja novih 35 miliona redovnih deonica, nominalnog iznosa od 10 kuna, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju Hina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...