U susret turističkoj sezoni, na testu "kovid pasoši"

Hrvatska pravi ogledna venčanja i druga okupljanja sa vakcinisanima

EULifestyleRegionVestiZanimljivosti

12.5.2021 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Hrvatska pravi ogledna venčanja i druga okupljanja sa vakcinisanima Hrvatska pravi ogledna venčanja i druga okupljanja sa vakcinisanima
Glavna ulaznica na koncerte, manifestacije, u klubove i druga dešavanja u Hrvatskoj, od prvog juna bi mogla biti digitalna zelena potvrda ili kolokvijalno –... Hrvatska pravi ogledna venčanja i druga okupljanja sa vakcinisanima

Glavna ulaznica na koncerte, manifestacije, u klubove i druga dešavanja u Hrvatskoj, od prvog juna bi mogla biti digitalna zelena potvrda ili kolokvijalno – „kovid pasoš“, tvrdi neimenovani izvor blizak Nacionalnom stožeru, koji je pandan srpskom Kriznom štabu.

Pozivajući se na tvrdnje sagovornika Jutarnjeg lista, portal Poslovni.hr prenosi da bi probno okupljanje trebalo da bude održano već 13. maja u jednom zagrebačkom restoranu. Biće 100 zvanica koje su primile sve neophodne doze vakcine, od čega su najmanje prošle dve nedelje.

„Ako svi uslovi budu ispunjeni, ako pilot-projekat dokaže sigurnost okupljenih i ako budu dobre brojke, od početka juna svi sa kovid pasošem moći će da uživaju u relativno normalnoj turističkoj sezoni“, izjavio je sagovornik Jutarnjeg lista.

Foto: Pixabay/jacqueline macou

Kako navodi, okupljanje u restoranu je samo početak. Ogledi će se nastaviti već u subotu 14. maja kada će se iscenirati svadba, s posle toga i okupljanje osoba koje su prebolele virus Covid-19 u poslednjih šest meseci.

Tokom četvorosatnog druženja gosti će se vratiti u vreme pre korona virusa, bez međusobne distance, zaštitnih maski… Dokaz da bi vakcinisane osobe tokom turističke sezone mogle da uživaju bez epidemioloških mera biće ako ne dođe do širenja zaraze sedam dana posle eksperimenta.

Prema tvrdnjama izvora, ako sve bude po planu, na događaje će moći samo oni koji su vakcinisani, preležali bolest u poslednjih šest meseci ili imaju negativan test ne stariji od 48 sati. To će se proveravati na ulaznim punktovima skeniranjem QR koda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...