Drugi pokušaj privatizacije firme iz Slatine

Hrvatska prodaje deo vlasništva u Agroduhanu za 20 miliona kuna

AgrobiznisNovacRegionVesti

28.7.2022 10:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska prodaje deo vlasništva u Agroduhanu za 20 miliona kuna Hrvatska prodaje deo vlasništva u Agroduhanu za 20 miliona kuna
Već drugi put u ovoj godini država će pokušati da privatizuje Agroduhan. Odlučeno je da se ide u raspisivanje novog javnog poziva na kojem... Hrvatska prodaje deo vlasništva u Agroduhanu za 20 miliona kuna

Već drugi put u ovoj godini država će pokušati da privatizuje Agroduhan. Odlučeno je da se ide u raspisivanje novog javnog poziva na kojem će se ponuditi deo koji država ima u preduzeću iz Slatine što čini gotovo 90 odsto osnovnog kapitala, ali ovaj put uz 20 procenata nižu početnu cenu.

U prošlom pokušaju, pokrenutom u aprilu, minimalna vrednost za koju bi prepustila Agroduhan bila je 25 miliona kuna, dok će se u novom pokušaju tražiti 20 miliona kuna, prenosi Poslovni dnevnik.

Spuštanje cene je predviđeno zakonskom regulativom o prodaji udela u preduzećima iz državnog portfelja, nakon što na prethodnom tenderu ne pristignu zadovoljavajuće ponude. U slučaju Agroduhana bilo je više potencijalnih kandidata koji su otkupili dokumentaciju.

Pre svega je reč o Star Agritech International (STI) iz Turske, kompaniji iz branše koja se već dugo interesuje za Agroduhan i mogućnost njegovog preuzimanja. Iz krugova slatinske kompanije i državnih institucija moglo čuti da interes dolazi i iz drugih firmi, pa se u tom kontekstu pominjalo preduzeće Papuk iz Našica, a u nekoj ranijoj fazi i grupacija PPD, koja se brzo povukla iz eventualnih kombinacija, tako da su Turci ostali jedini ozbiljan kandidat koji čeka da se cena dodatno spusti, uz najavu da su spremni da odmah premeste iz Belgije deo proizvodnje u Slatinu.

Sam ulazak privatnog vlasnika slatinska kompanija dočekuje sa najboljim godišnjim rezultatima, ukupnim prihodom od 59 miliona kuna i ostvarenih 3,6 miliona kuna dobiti u 2021. godini.

Dominantno je Agroduhan izvozno orijentisana kompanija, sa više od 90 zaposlenih.

AGRODUHAN d.o.o.

Nikole Šubića Zrinskog 30, 33520 Slatina , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
7.848.950,66 (2021)
Broj zaposlenih:
92 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...