Lista stručnjaka koji nedostaju dostigla je broj od 43 zanimanja

Hrvatska uvozi građevinske i ugostiteljske radnike

RegionVesti

27.5.2021 13:41 Autor: Miljan Paunović 0

Hrvatska uvozi građevinske i ugostiteljske radnike Hrvatska uvozi građevinske i ugostiteljske radnike
Broj nezaposlenih u Hrvatskoj opada, na to ukazuju i novi podaci o građanima koji čekaju na posao. Naime, u ovoj zemlji je krajem aprila... Hrvatska uvozi građevinske i ugostiteljske radnike

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj opada, na to ukazuju i novi podaci o građanima koji čekaju na posao. Naime, u ovoj zemlji je krajem aprila evidentirano 148.744 građana, što je za 6.844 manje nego prethodnog meseca, te 10.490 osoba manje nego u istom mesecu 2020. godine, pišu Poslovi.

O nedostatku radne snage govori i to da je Hrvatska do početka maja 2021. godine izdala 13.755 dozvola za boravak i rad, najviše u građevini, turizmu i saobraćaju.

Bez obzira na zabeleženi pad nezaposlenosti u čak 19 županija u odnosu na mart, Hrvatska i dalje muku muči sa pronalaskom građevinskih, turističkih, radnika IT sektora kao i onih iskusnih u uslužnim delatnostima.

Hrvatska nema dovoljno zidara, tesara, radnika visokogradnje i niskogradnje, programera, pekara, mesara, kuvara nacionalne kuhinje, poslastičara, limara, bravara, autolimara, vodoinstalatera i elektroinstalatera.

Lista stručnjaka koji nedostaju dostigla je broj od 43 zanimanja, a na tom su popisu i automehaničari, monteri cevovoda, stolari, monteri građevinskih elemenata, upravljači građevinskim mašinama… Ta se slika neće skoro popraviti sudeći prema interesima budućih srednjoškolaca – koje deficitarna zanimanja u većoj meri ne interesuju, čak ni onda kada se upravo za njih može dobiti i stipendija i osigurano radno mesto po završetku školovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...