Po preporuci Evropske komisije

Hrvatska vlada usvojila smernice za štednju energije

RegionU fokusuVesti

29.7.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska vlada usvojila smernice za štednju energije Hrvatska vlada usvojila smernice za štednju energije
Predlaže se grejanje prostorija na najviše 21 stepen, hlađenje na 25, veća upotreba LED rasvete i javnog prevoza, kao i korišćenje jeftinije tarife struje,... Hrvatska vlada usvojila smernice za štednju energije

Predlaže se grejanje prostorija na najviše 21 stepen, hlađenje na 25, veća upotreba LED rasvete i javnog prevoza, kao i korišćenje jeftinije tarife struje, smernice su koje je prihvatila Vlada Hrvatske za period od početka avgusta do marta naredne godine.

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se smernice za uštedu energije baziraju na paketu dokumenata Evropske komisije od 20. jula 2022. o uštedama gasa, prenosi Seebiz.

Evropska komisija je predstavila plan „Štedi gas za sigurnu zimu“, koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 odsto u razdoblju od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. godine.

Filipović je istakao da smernice nagoveštavaju da svaki stepen niže temperature grejanja i hlađenja, donosi uštedu od tri do pet odsto energije.

„Ako se temperatura u nekoj prostoriji smanji za samo jedan stepen to donosi do godišnje uštede od pet odsto energije“, rekao je Filipović.

Vezano uz smernice za efikasnu potrošnju energije za rasvetu sugeriše se veće korišćenje LED rasvete i njeno racionalno korišćenje, dok se građanima preporučuje i da kućne uređaje koriste u razdobljima niže
tarife, a kada nisu u funkciji da ih isključe iz napajanja.

Preporuke o uštedi energije napravila je Uprava za energetiku resornog ministarstva i Energetski institut Hrvoje Požar, koji su naveli da su potrebne promene u ponašanju u kratkom roku jer se 40 odsto ukupne energije troši u zgradama.

„Što se tiče dugoročnih mera energetske efikasnosti savetuje se energetska obnova zgrada i kuća“, naglasio je Filipović, dodavši da kada se pogleda celokupna situacija u Evropi veruje da će predložene smernice biti od koristi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...