HRVATSKI AVIOPREVOZNIK U GUBICIMA ZBOG PANDEMIJE Croatia airlines traži hitnu pomoć države

RegionVesti

27.8.2020 09:18 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKI AVIOPREVOZNIK U GUBICIMA ZBOG PANDEMIJE Croatia airlines traži hitnu pomoć države HRVATSKI AVIOPREVOZNIK U GUBICIMA ZBOG PANDEMIJE Croatia airlines traži hitnu pomoć države
„Croatia airlines“ zatražila je finansijsku pomoć od hrvatske vlade kako bi ublažila efekte pandemije korona virusa. “Kako bi osigurala likvidnost i održivost, kompaniji su... HRVATSKI AVIOPREVOZNIK U GUBICIMA ZBOG PANDEMIJE Croatia airlines traži hitnu pomoć države

„Croatia airlines“ zatražila je finansijsku pomoć od hrvatske vlade kako bi ublažila efekte pandemije korona virusa.

“Kako bi osigurala likvidnost i održivost, kompaniji su hitno potrebni dodatni finansijski izvori koji bi pokrili štetu izazvanu epidemijom Covid-19, u formi subvencija ili donacija od vlasnika – Republike Hrvatske”, navodi se u saopštenju  ove aviokompanije. Dodali su da je finansijska injekcija deo intenzivnih pregovora sa državom.

Kompanija takođe očekuje da dobije garancije od države kako bi mogla da uzme dugoročne pozajmice.

„Croatia airlines“ registrovala je neto gubitak od 21,3 miliona evra tokom prve polovine ove godine, dok je prošle godine za isti period imala gubitak od 12,1 milion evra.

Foto: Printscreen youtube

Avioprevoznik očekuje da se broj putnika smanji za 60 odsto u ovoj godini, upoređujući ga sa prošlogodišnjim rekordom od 2,179 miliona putnika. Putnika bi moglo da bude manje od milion, što bi bio prvi put da se nešto tako desi od 1999. godine.

„Croatia airlines“ izradila je tri različita scenarija kako pandemija može da se odrazi na njeno poslovanje, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

“Prve projekcije pripremljene za  krizni plan predviđaju gubitak od trideset miliona evra do 31. decembra 2020. Uz ovaj rezultat imali bismo marginalnu likvidnost. Zbog toga bi nam za zadržavanje održivog poslovanja bila potrebna dodatna sredstva putem zajmova i državnih garancija. Drugom projekcijom novčanog toka, zasnovanom na nivou prihoda od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu, obustavi nekih sezonskih ruta i nižem prosečnom faktoru opterećenja kabine, predviđamo gubitak od 40 miliona evra. U slučaju da se kriza zategne i nivo prihoda dostigne prošlogodišnjih 37 procenata, a ponovna otvaranja granica kasne, što će rezultirati manjom potražnjom na početku 2021. i rasporedom svedenim na znatno manje ruta, mogli bismo imati manjak od 73 milion evra”, naveli su iz kompanije.

Hrvatsko ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovilo je da će pomoći nacionalnom prevozniku, a očekuje se da će rešenje biti predstavljeno javnosti sledećeg meseca ili u oktobru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...