Predsednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija smatra da je vreme stihijskog turizma prošlost

Hrvatski turizam neće dostići rekordnu 2019. godinu

BiznisRegionTurizamVesti

12.8.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Hrvatski turizam neće dostići rekordnu 2019. godinu Hrvatski turizam neće dostići rekordnu 2019. godinu
Kada je reč o broju noćenja i dolazaka, prema rečima predsednika Udruženja hrvatskih putničkih agencija Borisa Žgombe, Hrvatska neće dostići rekordnu 2019. godinu. „To... Hrvatski turizam neće dostići rekordnu 2019. godinu

Kada je reč o broju noćenja i dolazaka, prema rečima predsednika Udruženja hrvatskih putničkih agencija Borisa Žgombe, Hrvatska neće dostići rekordnu 2019. godinu.

„To svakako i nije cilj, pa se ne moramo time opterećivati. Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019. godine, ali je uvek pitanje šta će na kraju pokazati bilans”, izjavio je Žgomba za N1 televiziju, a prenosi SeeBiz.

On je istakao da su troškovi porasli i zbog rasta cena energenata.

„Teško se mi možemo upoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku auto-destinacija, dok su oni avio-destinacija. Često se govori i da smo preskupi. Na cene utiču ponuda i potražnja, a ne verujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cena”, naglasio je Žgomba.

Kako je istakao, jedno negativno iznenađenje je pad trenda dolazaka italijanskih gostiju.

„Njihov udeo među gostima u Hrvatskoj pada. Pozitivno je i to što je Dubrovnik napokon počeo da upravlja svojim turizmom. Danas imamo velik priliv turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primer toga da moramo da počnemo da upravljamo svojim destinacijama. Vreme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, ocenio je Žgomba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...