Oporavak od posledica korona krize još uvek nije na očekivanom nivou

U prvom kvartalu 2022. dvostruko više domaćih turista u EU

BiznisEUTurizamVesti

7.7.2022 16:46 Autor: Julijana Vincan 6

U prvom kvartalu 2022. dvostruko više domaćih turista u EU U prvom kvartalu 2022. dvostruko više domaćih turista u EU
Posmatrajući protekle dve godine, mere vezane za pandemiju korona virusa uzele su danak u mnogim privrednim sektorima, uključujući turizam. U Evropskoj uniji podaci pokazuju... U prvom kvartalu 2022. dvostruko više domaćih turista u EU

Posmatrajući protekle dve godine, mere vezane za pandemiju korona virusa uzele su danak u mnogim privrednim sektorima, uključujući turizam. U Evropskoj uniji podaci pokazuju ogroman uticaj na međunarodni i domaći turizam, pri čemu se domaća strana nešto bolje odupire uticaju mera za sprečavanje širenja bolesti Covid-19.

Prvo zatvaranje u proleće 2020. godine svelo je turizam gotovo na nulu. Delimičan oporavak broja dolazaka u turističke smeštajne kapacitete tokom leta 2020. godine podstaknut je domaćom tražnjom, pri čemu su se mnogi ljudi odlučili da odu na putovanje unutar svoje zemlje.

Kombinovani podaci za prvi kvartal ove godine ukazuju na značajna povećanja u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine.

„Domaći dolasci su se više nego udvostručili, a međunarodni dolasci uvećali su se šest puta. Koliko god da su ovi znaci dobri, rezultati su i dalje bili ispod prethodno registrovanih nivoa. U poređenju sa 2019. godinom, pre pandemije korona virusa, domaći dolasci smanjeni su za 21 procenat, a međunarodni za 42 odsto“, naglašeno je u izveštaju Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Izvor: Eurostat

U poređenju sa julom i avgustom 2019. godine, domaći dolasci u turističke smeštajne kapacitete EU bili su manji za devet odsto u julu i avgustu 2020. godine, dok je pad dolaznih međunarodnih dolazaka bio znatno veći (65 procenata).

„U istom periodu, najpogođenija kategorija smeštaja su ‘hoteli i sličan smeštaj’ (-39 odsto), a zatim slede ‘smeštaji za odmor i drugi smeštaji za kraći boravak’ (-31 procenat). Najmanji uticaj pandemije osetili su kampovi, rekreativni parkovi i prikolice (-13 odsto)“, navode iz Eurostata.

Izvor: Eurostat

Kombinovani podaci za jul i avgust za 2021. godinu pokazuju povećanje od 55 odsto međunarodnih dolazaka i 15 procenata domaćih dolazaka u poređenju sa onima iz 2020. godine.

Što se tiče smeštaja, najveća povećanja registrovana su za hotele i sličan smeštaj (+29 procenata) i za smeštaje za kraći boravak (+25 odsto). Takođe, uočeno je i veće interesovanje za kampove, rekreativna vozila i prikolice od 11 procenata.

U poređenju sa 2019. godinom, kombinovane brojke za jul i avgust za prošle godine pale su za 45 odsto za međunarodne dolaske, ali su porasle za četiri procenata za domaće dolaske.

Najveći pad bio je očigledan kod hotela i sličnog smeštaja (-22 procenata) i smeštaja za kraći boravak (-13 odsto), pri čemu su kampovi, rekreativna vozila i prikolice manji za četiri procenata.

  • SNEZANA

    7.7.2022 #1 Author

    Samo neka turizam napredujs

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.7.2022 #2 Author

    Samo neka turizam napreduje.

    Odgovori

  • TATJANA

    7.7.2022 #3 Author

    Nece ni biti skoro oporavka

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.7.2022 #4 Author

    Ne treba uporedjivati pre i posle korone,nista vise nije isto…

    Odgovori

  • VOJKAN

    8.7.2022 #5 Author

    I turisti počeli da se vrte u krug

    Odgovori

  • Anna

    8.7.2022 #6 Author

    Polako sve dolazi na svoje. Do sledećeg leta će sve biti normalno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...