HRVATSKO RIBARSTVO U OZBILJNOM PROBLEMU Potpuno obustavljen izvoz ribe zbog pandemije

RegionVesti

21.4.2020 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKO RIBARSTVO U OZBILJNOM PROBLEMU Potpuno obustavljen izvoz ribe zbog pandemije HRVATSKO RIBARSTVO U OZBILJNOM PROBLEMU Potpuno obustavljen izvoz ribe zbog pandemije
Zbog pandemije korona virusa izvoz ribe iz Hrvatske potpuno je obustavljen, što domaćim ribarima, slično kao i drugim poljoprivrednicima, pravi velike probleme, javila je... HRVATSKO RIBARSTVO U OZBILJNOM PROBLEMU Potpuno obustavljen izvoz ribe zbog pandemije

Zbog pandemije korona virusa izvoz ribe iz Hrvatske potpuno je obustavljen, što domaćim ribarima, slično kao i drugim poljoprivrednicima, pravi velike probleme, javila je Hrvatska radio televizija.

Iako ribarnice u Hrvatskoj rade, izvoz u Italiju je skoro u potpunosti stao. Od izvoza u tu zemlju hrvatski ribari najviše prihoduju, obzirom da je domaća potrošnja ribe u Hrvatskoj nije velika. „To su veoma male količine ribe jer mi 90 posto ulova šaljemo u Italiju, koja je trenutno zatvorena“, rekao je za HRT profesionalni ribar iz Šibenika Silvio Vidović.

Predstavnik hrvatske Koordinacije uzgajivača Joško Pedišić smatra da je najveći problem to što „Hrvati malo jedu ribu“ i da treba raditi na svesti potrošača o kvalitetu hrvatske ribe i novim načinima za plasman domaćim potrošačima.

Hrvatski ribari se ne mogu osloniti na plasman u velike prodavnice, zato što lanci supermarketa pretežno prodaju ribu iz uvoza. „Apsurdno je da hrvatska ribarska flota u ovakvim situacijama ne zna gde će sa ulovom, a da veliki trgovački centri ili ne prodaju ribu ili u dobrom delu prodaju ribu iz uvoza. To je direktno udarac u leđa hrvatskom ribarskom sektoru“, kaže Petar Baranović, vlasnik ribarskog preduzeća iz Šibenika.

Dok je Italija blokirana, hrvatski ribari će morati da se preorijentišu se na domaće tržište i kućnu dostavu, za koje ima interesovanja. Za prodaju koriste i društvene mreže. Ipak, orijentacija na domaće tržište hrvatskim ribarima služi samo kao hitna mera, jer u domaće ribarnice trenutno uspevaju da plasiraju samo četvrtinu robe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...