Nakon odluke Grčke otvaraju se granice i u regionu

I Hrvatska prima turiste vakcinisane ruskom i kineskom vakcinom

BiznisRegionTurizamVesti

1.4.2021 08:54 Autor: Marija Jovanović 0

I Hrvatska prima turiste vakcinisane ruskom i kineskom vakcinom I Hrvatska prima turiste vakcinisane ruskom i kineskom vakcinom
Za ulazak u Hrvatsku od 1. aprila priznaju se brzi antigenski testovi, a u zemlju može da se uđe i sa potvrdom o vakcinaciji,... I Hrvatska prima turiste vakcinisane ruskom i kineskom vakcinom

Za ulazak u Hrvatsku od 1. aprila priznaju se brzi antigenski testovi, a u zemlju može da se uđe i sa potvrdom o vakcinaciji, uključujući rusku i kinesku vakcinu, koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Nakon što je takvu odluku ovih dana donela Grčka, svi putnici koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, nezavisno od toga da li ih je odobrila EMA, moći će da prelaze i hrvatsku granicu. Bez negativnog PCR testa granicu će moći da pređu svi sa potvrdom o revakcinaciji, nezavisno od toga da li su primili AstraZenecu, Pfizer, Modernu ili, na primer, rusku vakcinu Sputnik V ili kineski Sinopharm.

Odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske od 1. aprila turisti iz Europske unije i trećih država koji su vakcinisani ili su preležali Covid-19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test sa liste testova EU, mogu ući u Republiku Hrvatsku, navode u ministarstvu turizma ove zemlje.

„Ovo je važan korak u sklopu priprema za glavni deo turističke godine. Hrvatska je u potpunosti spremna za početak turističkih kretanja i to je poruka koju šaljemo prema našim emitivnim tržištima. Epidemiološka situacija i dalje ostaje ključ zbog toga je izuzetno važno da se nastavi sa pridržavanjem epidemioloških mera“, poručila je hrvatska ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo turizma i sporta u saradnji sa regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravlje priprema model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama.

Ipak, kako prenosi Jutarnji list, odluka će biti podložna promenama ako se Evropska unija postavi drugačije prema vakcinama koje nisu odobrene na Starom kontinentu.

Takođe, u Odluku o granicama, koju će predstaviti Nacionalni štab, uvrstiće se i mogućnost prelaska granice uz pokazivanje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA.

Granicu će bez karantina moći da pređu i osobe koje su prebolele korona virus pre najviše šest meseci ili ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu da prelaze bez ograničenja.

Kako je za ovaj list objasnio savetnik u turizmu i vlasnik kompanije Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smeru olakšavanja prelaska granica i propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskim i ruskim cepivom, kako bi se omogućio što veći priliv turista.

“Ta nam je odluka važna i zbog mađarskog tržišta koje je svojim građanima već omogućilo vakcinisanje ruskim i kineskim vakcinama, pa bi bilo poželjno da ti turisti leto mogu da provedu na Jadranu bez potrebe da odlaze u karantin ili testiranja”, kazao je Pukšar.

Formalno-pravno, za donošenje takve odluke nema nikakvih prepreka koje bi zemljama članicama EU branile da samostalno donesu odluku o priznavanju potvrda za kinesko i rusko cepivo, a to je nedavno saopštila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prilikom predstavljanja “digitalnih zelenih sertifikata”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...