U saradnji sa češkim proizvođačem MW Motors

I ruski UAZ će praviti električne automobile

AutomobiliLifestyleSvetVesti

13.9.2021 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

I ruski UAZ će praviti električne automobile I ruski UAZ će praviti električne automobile
Ruski proizvođač automobila Uljanovski automobilski zavod (UAZ) odlučio je da neke modele automobila elektrifikuje. Kompaniji koja nema iskustva u proizvodnji električnih automobila za to... I ruski UAZ će praviti električne automobile

Ruski proizvođač automobila Uljanovski automobilski zavod (UAZ) odlučio je da neke modele automobila elektrifikuje. Kompaniji koja nema iskustva u proizvodnji električnih automobila za to je bila potrebna pomoć partnera iz Češke.

Uskoro će UAZ potpisati novi ugovor sa češkom kompanijom MW Motors u skladu sa kojim će dobiti dostup njenim tehnologijama. Plan je da se automobili izvoze u inostranstvo, a za sada nema informacija kakva je perspektiva ovih modela i koja će im biti cena.

Marka MW Motors je postala poznata 2018. godine kada je predstavila svoj električni kupe Luka EV u stilu pedestih godina dvadesetog veka. Saradnja sa UAZ-om je zvanično objavljena u februaru 2020. godine, prenosi Sputnik.

Česi su na bazi modela Hunter napravili električni terenac i nazvali ga MWM Spartan. Predviđeno je da taj automobil bude orijentisan na evropsko, pre svega na britansko tržište. Plan je bio da iste godine počne i prodaja, ali je odložena zbog pandemije.

Krajem jula MW Motors je dodao Spartan na svoj zvanični sajt i objavio najnižu cenu za osnovni model od 39.900 evra. Za sada su napravljena samo dva prototipa, od kojih se jedan nalazi u Rusiji i učestvovao je na proslavi posvećenoj 80. godišnjici kompanije UAZ. Plan je da se u Rusiji prodaje model E-Hunter.

Model je zadržao originalnu karoseriju i pogon na sva četiri točka sa nižim stepenom prenosa, ali umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem dobio je elektromotor od 120 kilovata i 600 Nm. Motor se sastoji od 28 baterija od 150 ampera po satu (62,16 kilovata po satu), za sat vremena može da se napuni 80 procenata baterije, kojom može da pređe oko 180 kilometara, mada se smatra da može maksimalno da pređe 245 kilometra, navodi Sputnik.

Maksimalna brzina MWM Spartan, kao i Huntera je 130 kilometara na sat.

Proizvodnja malih serija električnih automobila će u Češkoj početi u februaru 2022. godine.

  • LJUBIŠA

    31.1.2022 #1 Author

    A, i Rusi se uključuju u trku. Baš da vidimo i njihov koncept.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...