U 2020. godini dobili su po 86 prosečnih godišnjih plata

Iako su snižene, direktorske plate u Britaniji i dalje nadmašuju životne zarade „običnih“ radnika

SvetVesti

19.8.2021 15:13 Autor: Gordana Bulatović 0

Iako su snižene, direktorske plate u Britaniji i dalje nadmašuju životne zarade „običnih“ radnika Iako su snižene, direktorske plate u Britaniji i dalje nadmašuju životne zarade „običnih“ radnika
Godišnje plate izvršnih direktora kompanija čijim se akcijama trguje na Londonskoj berzi pale su u prošloj godini, ali su, kako piše Guardian, i dalje... Iako su snižene, direktorske plate u Britaniji i dalje nadmašuju životne zarade „običnih“ radnika

Godišnje plate izvršnih direktora kompanija čijim se akcijama trguje na Londonskoj berzi pale su u prošloj godini, ali su, kako piše Guardian, i dalje više od onoga što običan radnik može da zaradi za ceo svoj životni vek.

Prema podacima High Pay centra, prosečna godišnja plata direktora bila je 2,69 miliona funti u 2020. godini, što predstavlja pad od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je ta suma iznosila 3,25 miliona funti, prenosi portal Bonitet.

Kada se uzme u obzir prosečna godišnja zarada u Velikoj Britaniji, koja trenutno iznosi oko 31.000 funti, to je čak 86 puta više. 

Po zaradi na upravljačkim pozicijama, u poslednje vreme prednjači Paskal Sorio (Pascal Soriot), izvršni direktor kompanije Astra Zeneca, čija je godišnja plata 15,45 miliona funti.

Zanimljivo je da je Sorio, kada su mediji 2018. godine objavili da mu je tadašnja godišnja plata iznosila 9,4 miliona funti sa bonusima, prokomentarisao da je on, zapravo, „jedan od najslabije plaćenih direktora u farmaceutskoj industriji“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...