tenzije pred klimatski samit u glazgovu

Indija odbija da smanji emisiju ugljenika na nulu

EkologijaSvetU fokusuVesti

28.10.2021 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija odbija da smanji emisiju ugljenika na nulu Indija odbija da smanji emisiju ugljenika na nulu
Indija je odbila pozive da emisiju ugljenika smanji na neto nulu u narednih tridesetak godina, i rekla da je za svet važnije da trenutno... Indija odbija da smanji emisiju ugljenika na nulu

Indija je odbila pozive da emisiju ugljenika smanji na neto nulu u narednih tridesetak godina, i rekla da je za svet važnije da trenutno smanji emisije štetnih gasova i da spreči opasan porast globalnih temperatura.

Indija, treći po veličini emiter gasova staklene bašte na svetu posle Kine i Sjedinjenih Američkih Država, pod pritiskom je da objavi planove kako bi postala neutralna po pitanju ugljenika do sredine veka, i da to saopšti na predstojećoj konferenciji u Glazgovu, piše Easterneye.biz

Ali sekretar za životnu sredinu RP Gupta rekao je novinarima da objavljivanje da će dostići „neto nulu“ nije rešenje za klimatsku krizu.

„Važnije je koliko ugljenika ćete ispustiti u atmosferu pre nego što dostignete neto nulu“, rekao je on.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija postavile su krajnji rok do 2050. godine kako bi dostigli neto nulu, do kada će emitovati samo količinu gasova staklene bašte koju mogu apsorbovati šume, usevi, zemljište i još uvek embrionalno „hvatanje ugljenika“.

Foto: Pexels/Chris LeBoutillier

I Kina i Saudijska Arabija su postavile ciljeve do 2060. godine, ali oni su uglavnom besmisleni bez trenutne opipljive akcije, kažu kritičari.

Od sada do sredine veka SAD će ispustiti 92 gigatone ugljenika u atmosferu, a EU 62 gigatone, rekao je Gupta, pozivajući se na proračune indijske vlade. Kina bi do te godine ispustila neverovatnih 450 gigatona, dodao je on.

Predstavnici skoro 200 zemalja sastaće se u Glazgovu, u Škotskoj, od 31. oktobra do novembra. 12 na pregovorima o klimi u cilju jačanja akcije u borbi protiv globalnog zagrevanja prema Pariskom sporazumu iz 2015.

Indijski premijer Narendra Modi prisustvovaće konferenciji kao znak da njegova zemlja ozbiljno shvata klimatske promene, kažu zvaničnici. Kineski predsednik Si Đinping se ne očekuje.

Dok rade na neto nuli, od zemalja se očekuje da objave nove i ojačane međuciljeve za smanjenje emisija.

Ministar životne sredine Bupendra Jadav (Bhupendra Yadav) rekao je da je Indija na putu da postigne ciljeve postavljene na konferenciji u Parizu 2015. godine, i ostavlja otvorena vrata za njihovu reviziju. „Sve opcije su na stolu“, rekao je on.

Jadav je rekao da će meriti uspeh konferencije u Glazgovu po tome koliko donese rešavanju pitanja kako pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije, a da istovremeno obezbede ekonomski rast.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...