Plan vezan za B30 predstavlja izazov za ostrvsku državu

Indonezija nastavlja sa programom razvijanja biodizela sa većim procentom palminog ulja

EkologijaSvetU fokusuVesti

7.3.2022 18:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Indonezija nastavlja sa programom razvijanja biodizela sa većim procentom palminog ulja Indonezija nastavlja sa programom razvijanja biodizela sa većim procentom palminog ulja
Indonezija, država koja je najveći proizvođač i izvoznik palminog ulja, planira da nastavi sa svojim ambicioznim programom vezanim za biodizel čak i nakon rasta... Indonezija nastavlja sa programom razvijanja biodizela sa većim procentom palminog ulja

Indonezija, država koja je najveći proizvođač i izvoznik palminog ulja, planira da nastavi sa svojim ambicioznim programom vezanim za biodizel čak i nakon rasta cena tropskog ulja, koje bi mogle uticati na povećanje troškova za proizvodnju biogoriva.

Program B30, koji ukazuje na to da se fosilna goriva moraju mešati sa 30 odsto palminog ulja, još uvek se sprovodi po planu, izjavio je generalni direktor sektora za nove i održive energije u Ministarstvu energetike i mineralnih resursa Dadan Kusdiana.

Plan je da se na ovaj način iskoristi višak zaliha ulja u Indoneziji. Međutim, premije na palmino ulje u odnosu na gas su dostigle rekordne nivoe, što je rezultat ruske invazije na Ukrajinu, koja je dalje uticala na zalihe prehrambenog ulja. Iz tih razloga, finansiranje B30 programa sada predstavlja izazov za ostrvsku državu, piše Bloomberg.

Kako je naveo Kusdiana vlada trenutno prati kretanje cena sirovog palminog ulja i nafte, te će na osnovu toga predložiti plan akcije za potencijalne situacije.

Napori Indonezije da poveća procenat palminog ulja u biodizelu na 40 odsto do 2021. godine su stopirani zbog nižih cena goriva i rekordno visokih cena palminog ulja. Povećanje procenta ovog sastojka zahtevalo bi od vlade veće podsticaje kroz sredstva prikupljena od izvoza.

Testovi na putu pokazuju da će lansiranje vozila koja idu na biodizel oplemenjen sa 40 odsto palminog ulja biti odloženo za april, naveo je Kusdiana, dodajući da se o gorivu B40 još uvek raspravlja.

  • SANJA

    7.3.2022 #1 Author

    Ovo ce biti super ako se ikada razvije kompletno

    Odgovori

  • VERA

    7.3.2022 #2 Author

    Odlicna ideja jer se fosilna goriva smanjuju.

    Odgovori

  • GINKO

    7.3.2022 #3 Author

    Ovo je idealno samo ako se stvarno i ostvari

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #4 Author

    Auto ide i na lož ulje, a kamoli na palmino… 😂

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #5 Author

    Ako ima potencijala, uz dobru tehnologiju odlično

    Odgovori

  • JOVANA

    8.3.2022 #6 Author

    Ovo je stvarno odlična investicija !

    Odgovori

  • IRINA

    8.3.2022 #7 Author

    Odlična vest eto zamene odlična investicija i na prvom mestu ideja svaka čast

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #8 Author

    Slazem se odlicna investicija

    Odgovori

  • Anna

    9.3.2022 #9 Author

    Iskreno se nadam da će uspeti. Već neko vreme pratim vesti vezane za razvoj biogoriva. Mnogo bi značilo kada bi uspeli.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...