Zaustavljen pad proizvodnje na godišnjem nivou

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pokazuje znake oporavka

RegionU fokusuVesti

1.7.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pokazuje znake oporavka Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pokazuje znake oporavka
Nakon dvomesečnog pada u Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u maju porasla za tri odsto, što pokazuje znake oporavka privrednog rasta. Državni zavod za statistiku... Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pokazuje znake oporavka

Nakon dvomesečnog pada u Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u maju porasla za tri odsto, što pokazuje znake oporavka privrednog rasta.

Državni zavod za statistiku (DZS) saopštio je da je industrijska proizvodnja u maju porasla za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na maj prošle godine veća za 3,0 odsto. Time je zaustavljen pad proizvodnje na godišnjem nivou, koji je trajao dva meseca, prenosi Seebiz.

Rast proizvodnje u maju na godišnjem nivou zabeležen je u tri od pet sektora, a najveći, za 13,5 odsto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 4,6 odsto sledi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 4,2 odsto.

Proizvodnja energije je opala za 1,1 odsto, dok je proizvodnja poluproizvoda skliznula za 0,8 odsto. U prvih pet meseci ove godine industrijska proizvodnja povećana je za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rast proizvodnje i potrošnje u maju, kao i drugi pokazatelji, ukazuju na nastavak privrednog rasta u drugom kvartalu. U prvom kvartalu bruto domaći proizvod je porastao za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je četvrti kvartal zaredom da se privreda oporavlja od korona krize.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...