kompanija Mubadala investira u Kinu

Inflacija brine kompanije u Abu Dabiju

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

5.10.2021 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija brine kompanije u Abu Dabiju Inflacija brine kompanije u Abu Dabiju
Konstantno visoka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se na vrhu liste briga za jedan od najvećih državnih fondova u Abu Dabiju, posebno uzimajući... Inflacija brine kompanije u Abu Dabiju

Konstantno visoka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se na vrhu liste briga za jedan od najvećih državnih fondova u Abu Dabiju, posebno uzimajući u obzir potencijalni dalji rast.

Prema rečima zamenika izvršnog direktora kompanije Mubadala Investment Co Valida Al Mokaraba Al Muhaira (Waleed Al Mokarrab Al Muhair) zabrinutost je vezana za ishod inflacije u narednih šest meseci do godinu dana, prenosi Bloomberg.

Na svetskim tržištima u proteklih nekoliko nedelja došlo je do previranja, delom zbog zabrinutosti o konstantno visokoj inflaciji i prekidima u svetskim lancima nabavke, izazvanim smanjenjem pomoći u toku pandemije iz Federalnih rezervi, koje će početi sledećeg meseca.

Al Muhair kaže da nije očekivao smanjenje tako brzo, uzimajući u obzir da rast cena predstavlja ključni rizik za kompaniju Mubadala, koja poseduje 232 milijarde dolara i investira u privatne i javne hartije od vrednosti. SAD je za ovu kompaniju jedno od najvažnijih tržišta.

Prema njegovim rečima, u nekoliko narednih kvartala videćemo prilagođavanje politike, bilo monetarne ili fiskalne. On je dodao i kako razmišljaju o “crnim danima”, u kojima će najznačajniji element biti inflacija.

Osim SAD, Mubdala još uvek investira u projekte u Kini i vidi prilike u njihovom naučnom sektoru.

Kineska tržišta su pod pritiskom vlade, koja u ovom trenutku suzbija sektore od tehnologije do podučavanja u sklopu kampanje predsednika Si Đinpinga (Xi Jinping) za zajednički napredak. Dužnička kriza koju je izazvala kompanija Evergrande povećala je nivo neizvesnosti.

Al Muhair kaže da treba biti oprezan, ali da Mubadala nastavlja da investira gde god vidi povoljne prilike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...