najviša poskupljenja hrane i energenata

Inflacija na globalnom nivou u padu, ali je i dalje visoka

EUSvetVesti

22.12.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija na globalnom nivou u padu, ali je i dalje visoka Inflacija na globalnom nivou u padu, ali je i dalje visoka
Centralne banke širom sveta agresivno pooštravaju monetarnu politiku od početka 2022. godine, što je usporilo inflaciju, ali i podiglo strah od recesije na globalnom... Inflacija na globalnom nivou u padu, ali je i dalje visoka

Centralne banke širom sveta agresivno pooštravaju monetarnu politiku od početka 2022. godine, što je usporilo inflaciju, ali i podiglo strah od recesije na globalnom nivou.

Uprkos povećanju kamatnih stopa centralnih banaka, visoke cene energije i hrane nastavljaju da podižu potrošačke i proizvođačke cene u mnogim regionima, jer je globalna ponuda zaostajala za ukupnom tražnjom i dovela do toga da inflacija nastavi da lebdi na visokim nivoima.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da je inflacija hrane dostigla najvišu stopu od maja 1974. godine u oktobru na 16,1 odsto, dok je inflacija u energetici bila na 28,1 procenat istog meseca, piše Anadolu Agency.

Godišnja inflacija u Rusiji iznosila je 12 odsto u novembru, nastavljajući usporavanje iz prethodnih meseci. Stopa je bila 12,6 odsto u oktobru i 13,7 procenata u septembru.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni pala je na 10 odsto u novembru sa 10,6 odsto u oktobru, prema podacima Eurostata.

U Nemačkoj godišnja stopa inflacije iznosila je 10 odsto u novembru, smanjivši se sa 10,4 odsto u oktobru.

Evro
Foto: Pixabay.com

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji bila je 10,7 odsto u novembru, u odnosu na 11,1 procenat u oktobru.

Potrošačke cene u Španiji su u novembru porasle za 6,8 odsto, sa 7,3 odsto u oktobru, dok je godišnja inflacija u Francuskoj u novembru bila na istom nivou kao u oktobru i iznosila je 6,2 odsto.

Portugal je u novembru zabeležio stopu inflacije od 9,9 odsto, u odnosu na 10,1 procenat u oktobru.

Godišnja inflacija u Švedskoj je u međuvremenu bila 11,5 odsto u novembru, u odnosu na 10,9 procenata u oktobru, dostigavši najviši nivo od avgusta 1981. godine.

U Turskoj je godišnja stopa inflacije bila 84,39 odsto u novembru, u odnosu na 85,51 procenta u oktobru.

Inflacija je u oktobru u regionu OECD bila 10,7 odsto, što je najviši nivo od aprila 1988. godine.

Godišnja potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je u novembru iznosila 7,1 odsto, što je najmanji godišnji porast od decembra 2021. godine, smanjivši se sa 7,7 procenata u oktobru. Najveća svetska ekonomija zabeležila je porast potrošačkih cena za 9,1 odsto u junu, što je najveći godišnji rast od novembra 1981. godine.

Godišnja stopa inflacije u Kini pala je na 1,6 odsto u novembru, smanjivši se sa 2,1 odsto koliko je iznosila u oktobru.

Japan, koji je dugo insistirao na izuzetno labavoj monetarnoj politici zadržavanjem kamatnih stopa na minus 0,1 odsto, u oktobru je zabeležio godišnju stopu inflacije od 3,7 procenata, najvišu od januara 1991. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...