potrošačke cene u proteklih godinu dana više za 11,7 odsto

Inflacija u Crnoj Gori 0,8 odsto u maju

NovacRegionVesti

16.6.2022 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Inflacija u Crnoj Gori 0,8 odsto u maju Inflacija u Crnoj Gori 0,8 odsto u maju
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u maju su, u odnosu na april, bile u proseku više 0,8 odsto, pokazuju... Inflacija u Crnoj Gori 0,8 odsto u maju

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u maju su, u odnosu na april, bile u proseku više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene u maju su, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 11,7 odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama meso, čvrsta goriva, mleko, sir i jaja, usluge smeštaja, voće, motorna vozila, hleb i žitarice i odeća”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cene su u periodu januar-maj, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u proseku bile više devet odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u maju je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama restorani i hoteli 3,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,1 odsto, zdravlje 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,2 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama prevoz dva odsto, ostala dobra i usluge 0,2 odsto i obrazovanje i odeća i obuća po 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...