Prvi put zabeležena dvocifrena stopa inflacije

Inflacija u Hrvatskoj 10,8 odsto

NovacRegionVesti

16.6.2022 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Inflacija u Hrvatskoj 10,8 odsto Inflacija u Hrvatskoj 10,8 odsto
Inflacija je u Hrvatskoj u maju nastavila da ubrzava, a na osnovu objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije zabeležena je prošlog meseca. Cene dobara... Inflacija u Hrvatskoj 10,8 odsto

Inflacija je u Hrvatskoj u maju nastavila da ubrzava, a na osnovu objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije zabeležena je prošlog meseca.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju u maju ove godine porasle su u odnosu na isti mesec 2021. godine za 10,8 odsto, objavio je u sredu Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke, prenosi Jutarnji list.

Inflacija je u Hrvatskoj u maju nastavila da ubrzava, a do objave novih podataka, najviša stopa godišnje inflacije zabeležena je prošlog meseca, kada je iznosila 9,4 odsto. Pre aprila 2022, inflacija je najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 odsto.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, porasle su i na mesečnom nivou, te su u maju bile u proseku više 1,4 odsto u odnosu na april, dok su cene u godišnjem proseku bile više 5,4 odsto, stoji u izveštaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...