Na mesečnom nivou potrošačke cene više za 0,7 odsto

Inflacija u Mađarskoj porasla na 4,1 odsto u julu

EUVesti

10.8.2024 11:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Mađarskoj porasla na 4,1 odsto u julu Inflacija u Mađarskoj porasla na 4,1 odsto u julu
Mađarska je u julu 2024. zabeležila rast potrošačkih cena od 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju najnoviji podaci mađarskog Centralnog... Inflacija u Mađarskoj porasla na 4,1 odsto u julu

Mađarska je u julu 2024. zabeležila rast potrošačkih cena od 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju najnoviji podaci mađarskog Centralnog zavoda za statistiku (KSH).

Ovo inflatorno povećanje odražava godišnje povećanje cena u različitim sektorima, od kojih su glavni motorna goriva i prehrambeni proizvodi, prenosi SEEbiz.

Tokom proteklih 12 meseci, cene hrane su zabeležile primetan rast od 2,7 odsto, pri čemu su određene osnovne namirnice, kao što su šećer i brašno, doživele dramatične skokove od 46,3 procenta odnosno 12,4 odsto. Svinjetina je poskupela za 10,7 odsto, a čokolada i kakao za deset odsto. Pored toga, restorani su poskupeli, a cene obroka u restoranima porasle su za osam procenata.

S druge strane, pojedini prehrambeni artikli su pojeftinili, kao što su jaja koja su pojeftinila za 14,7 odsto i mlečni proizvodi koji su pojeftinili za osam odsto.

Značajan doprinos ukupnoj inflaciji imale su i usluge sa povećanjem troškova od 9,1 odsto. U okviru ove kategorije, kirije su naglo porasle za 11,7 odsto, a usluge lične nege za 10,3 procenta. Troškovi prevoza, uključujući putarinu, iznajmljivanje vozila i parking, porasli su za 10,1 odsto. Troškovi popravke i održavanja vozila povećani su za deset odsto, dok su cene rekreativnih usluga porasle za 5,6 procenata, odnosno 8,3 odsto.

Odeća, obuća, alkoholna pića i duvanski proizvodi poskupeli su za 4,2 odsto. Iako su struja, gas i druga goriva pojeftinili za 4,5 odsto, prirodni i proizvedeni gas su pojeftinili za 9,3 odsto, dok je cena električne energije smanjena za 2,1 odsto. S druge strane, motorna goriva su poskupela za šest procenata.

Na mesečnom nivou potrošačke cene su porasle za 0,7 odsto u odnosu na jun 2024. godine.

  • HANA

    11.8.2024 #1 Author

    A kod nas tek cirkus sa inflacijom…

    Odgovori

  • DUSA

    11.8.2024 #2 Author

    Kolika je kod nas u Srb?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.