Godišnja stopa rasta cena niža od očekivane

Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto

EUVesti

29.11.2023 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto
Godišnja stopa inflacije u Španiji pala je u novembru na 3,2 odsto kao rezultat jeftinijih goriva i turističkih paketa, pokazali su preliminarni podaci Nacionalnog... Inflacija u Španiji u novembru 3,2 odsto

Godišnja stopa inflacije u Španiji pala je u novembru na 3,2 odsto kao rezultat jeftinijih goriva i turističkih paketa, pokazali su preliminarni podaci Nacionalnog instituta za statistiku (INE) u sredu.

Godišnja stopa inflacije bila je niža od oktobarskog očitavanja od 3,5 odsto i ispod 3,7 odsto koliko su predvideli analitičari, prenosi Reuters. Pad inflacije dobar je za ukupnu ekonomiju zemlje, rekla je ministarka ekonomije Nađa Kalvino (Nadia Calvino) u saopštenju.

„Plate su ojačale kupovnu moć, a konkurentnost španskih kompanija mogla bi da poveća njihov tržišni udeo, uprkos teškom međunarodnom okruženju“, ocenila je Kalvino. Padu godišnje inflacije doprinele su i cene struje, kao i cene hrane i bezalkoholnih pića, navodi INE.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene sveže hrane i energije, bila je 4,5 odsto na godišnjem nivou, što je najsporija stopa od aprila prošle godine, prema podacima INE. Inflacija u Španiji trenutno je jedna od najnižih u evrozoni, iako je i dalje iznad cilja ECB od dva procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...