Ispunjena predviđanja centralne banke

Inflacija u Švajcarskoj najniža za poslednje dve godine

Vesti

5.12.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Švajcarskoj najniža za poslednje dve godine Inflacija u Švajcarskoj najniža za poslednje dve godine
Švajcarska inflacija je u novembru neočekivano pala na najniži nivo u poslednjih 25 meseci. Potrošačke cene, merene indeksom CPI, u novembru su porasle za... Inflacija u Švajcarskoj najniža za poslednje dve godine

Švajcarska inflacija je u novembru neočekivano pala na najniži nivo u poslednjih 25 meseci. Potrošačke cene, merene indeksom CPI, u novembru su porasle za 1,4 odsto na godišnjem nivou, dok su u oktobru porasle za 1,7 odsto, objavili su švajcarski statističari.

Ekonomisti su očekivali da će inflacija ostati stabilna na 1,7 odsto, piše Seebiz pozivajući se na nemačku novinsku agenciju DPA.

Švajcarska inflacija ostaje u okviru cilja centralne banke između nula i dva odsto.

Na inflaciju je uglavnom uticalo povećanje cena stanova i energenata od 3,2 odsto.

Cene hrane i bezalkoholnih pića u novembru su porasle za 3,2 odsto na godišnjem nivou, dok su troškovi prevoza smanjeni za 1,7 odsto, a troškovi zdravstvene zaštite za 0,8 odsto.

Na mesečnom nivou, Švajcarska je u novembru zabeležila deflaciju od 0,2 odsto, posle inflacije od 0,1 odsto u oktobru. Nekoliko faktora je doprinelo mesečnom padu potrošačkih cena, uključujući niže cene hotelskih soba i jeftinije međunarodne aranžmane.

Bazna švajcarska inflacija je, s druge strane, pala za 0,1 procentni poen na 1,4 odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...