i dalje viša od cilja centralne banke

Godišnja inflacija u Švajcarskoj smanjena u aprilu na 2,6 odsto

Banke

5.5.2023 13:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u Švajcarskoj smanjena u aprilu na 2,6 odsto Godišnja inflacija u Švajcarskoj smanjena u aprilu na 2,6 odsto
Švajcarska godišnja inflacija je u aprilu smanjena više nego što se očekivalo zbog manjih troškova goriva, pokazali su podaci objavljeni u petak. Ipak, još... Godišnja inflacija u Švajcarskoj smanjena u aprilu na 2,6 odsto

Švajcarska godišnja inflacija je u aprilu smanjena više nego što se očekivalo zbog manjih troškova goriva, pokazali su podaci objavljeni u petak. Ipak, još uvek je viša od cilja centralne banke.

Potrošačke cene porasle su prošlog meseca za 2,6 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 2,9 odsto u martu, što je 14. mesec za redom da su povećanja cena premašila ciljni raspon Švajcarske narodne banke (SNB) između nula i dva odsto.

Analitičari koje je anketirao Reuters predviđali su da će prosečna godišnja inflacija pasti na 2,8 odsto.

Cene su bile stabilne iz meseca u mesec, jer je pad troškova lož ulja nadoknadio povećanje cena avio-prevoza i paket aranžmana, kao i odeće i obuće, saopštio je Federalni zavod za statistiku.

Godišnja bazna inflacija, koja ne obuhvata nestabilne artikle poput goriva i hrane, iznosila je 2,2 odsto, nepromenjena u odnosu na mart.

Troškovi naftnih derivata pali su za 12,1 odsto na godišnjem nivou, što je znatno ublažilo osnovni efekat naglog povećanja cena nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Iako je mnogo niža nego u mnogim drugim zemljama, od kojih su mnoge zabeležile dvocifreni rast cena, glavna inflacija u Švajcarskoj je ostala iznad ciljanog raspona centralne banke od februara 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...