Neočekivani pad cena na Ostrvu

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

SvetVesti

20.9.2023 09:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu
Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cena koji prati... Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cena koji prati njihove godišnje promene pao je na 6,7 odsto u avgustu sa 6,8 odsto u julu.

To je niže od očekivanja britanskih ekonomista, koji su predviđali porast inflacije na sedam odsto, prenosi Guardian. Neočekivani pad inflacije mogao bi donekle da ublaži pritisak na Banku Engleske prilikom ovonedeljne odluke o eventualnom podizanju kamatnih stopa.

Iako je inflacija i dalje tri i više puta veća od ciljanih dva odsto, britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) pozdravio je njen pad u avgustu kao znak da vladina ekonomska strategija daje rezultate. „Današnje vesti pokazuju da plan za suočavanje sa inflacijom funkcioniše, jasno i jednostavno“, naveo je ministar.

On je istakao da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega je još važnije da se vlada drži svog plana i da prepolovi inflaciju kako bi se ublažio pritisak na domaćinstva i preduzeća. „To je jedini put ka održivo većem rastu“, rekao je Hant.

Prema oceni stručnjaka u Kancelariji za nacionalnu statistiku, stopa inflacije blago je oslabila u avgustu podstaknuta padom nestabilnih troškova stanovanja i avionskih karata, kao i cenama hrane koje su porasle manje nego u isto vreme prošle godine. Bazna inflacija usporila je više od glavne, zahvaljujući nižim cenama usluga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...