troškovi transporta najveći faktor opšteg cenovnog rasta

Inflacija u Velikoj Britaniji opada manje od očekivanog

SvetVesti

16.8.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Velikoj Britaniji opada manje od očekivanog Inflacija u Velikoj Britaniji opada manje od očekivanog
Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) je ostala viša nego što se očekivalo prošlog meseca, što je doprinelo da Banka Engleske (BOE) ponovo podigne kamatne... Inflacija u Velikoj Britaniji opada manje od očekivanog

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) je ostala viša nego što se očekivalo prošlog meseca, što je doprinelo da Banka Engleske (BOE) ponovo podigne kamatne stope.

Indeks potrošačkih cena je u julu porastao za 6,8 odsto, sporije od rasta od 7,9 odsto prethodnog meseca, saopštio je Državni zavod za statistiku. Indeks je premašio stopu od 6,7 procenata koju su očekivali ekonomisti. Peti put u šest meseci ove brojke su gore nego što se očekivalo, piše Bloomberg.

Bazna inflacija zadržala se u julu na 6,9 odsto, umesto da se smanjila kako su ekonomisti očekivali. Energija i hrana su pomogli da se glavna stopa inflacije smanji, ali su troškovi transporta rasli.

Zajedno sa rekordnim porastom plata, brojke pojačavaju osećaj da Britanija pati od najgore inflatorne spirale od svih zemalja G7. Investitori su oživeli spekulacije da će BOE sledećeg meseca povećati stopu za četvrtinu poena ili više.

Britanija je pretrpela najgoru inflaciju u G7 od početka pandemije nakon energetske krize koja je pogodila Evropu i SAD. Najnoviji podaci o inflaciji pokazuju da ona iznosi 5,3 odsto u evrozoni, 3,2 odsto u SAD i 3,3 odsto u Japanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...