WALL STREET U IŠČEKIVANJU POVEĆANJA POREZA NA DOBIT

Investitori izričito protiv Bajdenovog poreskog plana

BerzaNovacSvetVesti

5.4.2021 19:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Investitori izričito protiv Bajdenovog poreskog plana Investitori izričito protiv Bajdenovog poreskog plana
Wall Street nestrpljivo čeka da američki predsednik Džo Bajden predstavi u sredu detalje prvog dela ambicioznog infrastrukturnog plana vrednog 2.000 milijardi dolara. Osim projekata... Investitori izričito protiv Bajdenovog poreskog plana

Wall Street nestrpljivo čeka da američki predsednik Džo Bajden predstavi u sredu detalje prvog dela ambicioznog infrastrukturnog plana vrednog 2.000 milijardi dolara. Osim projekata za izgradnju i modernizaciju puteva i železnice, kao i ulaganja u smanjenje zagađenja i efikasnost energije, on bi trebalo da najavi i konkretne mere povećanja poreza.

Očekuje se da će prva povećanja poreza na kapitalnu dobit i poreze na bogatstvo stupiti na snagu sledeće godine, a analitičari veruju da bi neka povećanja poreza mogla stupiti na snagu takoreći odmah, prenosi CNBC. Nije izvesno da će svi poreski predlozi proći, ali može se očekivati da će biti pojačanog oporezivanja najbogatijih Amerikanaca.   

Bajdenov plan trebalo bi da se realizuje u narednih 10 godina i da podstakne ekonomiju kroz infrastrukturu i zelenu potrošnju i da tako obezbedi sredstva za programe pomoći porodicama u vidu besplatnih vrtića i škola. Investitori su načelno pozdravili najavu povećanja državne potrošnje, ali su izičito protiv povećanja poreza.

Foto: Pixabay.com

Njujorški poslovni lideri pozvali su kongresmene da ne prihvate zakonski predlog za povećanje taksi, dok analitičari upozoravaju da Wall Street nije spreman za veće oporezivanje. Demokratski kongresmeni sa severozapada zemlje nagovestili su da neće svojim glasovima podržati Bajdenov infrastrukturni plan ukoliko se ne odustane od povećanja poreza.

Prema oceni stručnjaka veliki uticaj na tržište hartija od vrednosti imaće odluka da li će stopa poreza na dobit biti povećana na 28 odsto ili će biti negde između tog procenta i sadašnjih 21 odsto. Prema ocenama analitičara berza može da izdrži povećanje stope poreza na dobit do 25 odsto, ali nije izvesno da li bi se rast vrednosti akcija nastavio ako bude više od toga. Takođe, značajan uticaj imaće eventualno uspostavljanje globalnog minimalnog poreza na korporacije.

Foto: Pixabay.com

Povećanje poreza ne bi trebalo da utiče na pojedince koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje, a očekuje se da će njime najviše biti pogođene tehnološke kompanije i hedž fondovi. Prema računici koju su izveli stručnjaci Goldman Sachs, Bajdenov poreski plan mogao bi da otkine po devet odsto od zarade od akcija kompanija koje su izlistane u indeksu S&P500.  

Njujorška berza upozorila je u februaru da bi mogla da napusti državu ukoliko vlasti budu uvele porez na transfere akcija. Wall Street se direktno usprotivio planovima predsedničke administracije koja u dodatnom oporezivanju vidi priliku za krpljenje rekordnog budžetskog deficita i finansiranje stimulativnih programa.

Ako se promeni zakon, centar globalne industrije možda će morati da pronađe novi dom, preneo je tom prilikom Wall Street Journal upozorenje predstavnika berze NYSE (njujorška berza). Kako navodi magazin Forbes više od 25 važnih berzanskih imena, uključujući direktore velikih investicionih banaka i hedge fondova, pisali su državnim zakonodavcima u nameri da ih odgovore od namere da uvedu oporezivanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...