veća aktivnost na beogradskoj berzi

Investitori se fokusirali na kupovinu dinarskih obveznica

BerzaNovacSrbijaVesti

18.8.2021 18:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori se fokusirali na kupovinu dinarskih obveznica Investitori se fokusirali na kupovinu dinarskih obveznica
Investitori na Beogradskoj berzi bili su u sredu daleko aktivniji na domaćem tržištu državnih dinarskih hartija od vrednosti nego na tržištu akcija, a BELEX... Investitori se fokusirali na kupovinu dinarskih obveznica

Investitori na Beogradskoj berzi bili su u sredu daleko aktivniji na domaćem tržištu državnih dinarskih hartija od vrednosti nego na tržištu akcija, a BELEX indeksi su nastavili da beleže pozitivno kretanje.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 150,1 milion dinara (približno 1,3 miliona evra), prenosi Tanjug.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je zaključen s dobitkom neznatno manjim od 0,1 odsto, na 810,87 poena, a BELEXlajn je blago napredovao do nivoa od 1.721,16 poena.

Naftna industrija Srbije i Komercijalna banka su dominirale na tržištu akcija sa podjednakim iznosima prometa od preko 0,7 miliona dinara. NIS je istrgovan po nepromenjenoj ceni od 614 dinara, dok je obična akcija Komercijalne banke ojačala za 1,3 procenta na 3.750 dinara.

„Dunav osiguranje“ je bilo na čelu liste dobitnika dana sa rastom cene od nepunih 1,4 procenta na 3.650 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,7 miliona dinara, dok je Energoprojekt holding isprometovan za više od 0,4 miliona dinara po ceni od 397 dinara, za četvrtinu procenta većoj nego na prošloj trgovinskoj sesiji.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ se zadržala na nivou od 7.250 dinara, uz trgovanje vredno 0,4 miliona dinara.

Poljoprivredno društvo Omoljica je i danas bilo najtrgovanija akcija na MTP tržištu, sa iznosom od nepunih 0,4 miliona dinara, pri čemu je registrovalo i povećanje cene od 0,1 odsto na 3.900 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 29,05 posto, u kupovini 25,72 procenta, a u prodaji 32,39 odsto.

Dinarska državna obveznica serije RSO18174, s rokom dospeća u februaru 2028. godine, zabeležila je promet u vrednosti od 146,2 miliona dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...