Zaključenje globalnog dogovora o oporezivanju internacionalnih kompanija na samitu G-20

Irska traži da korporativni porez ostane niži od 15 odsto

AnalizaSvetU fokusuVesti

8.10.2021 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Irska traži da korporativni porez ostane niži od 15 odsto Irska traži da korporativni porez ostane niži od 15 odsto
Na veče ključnog sastanka između 140 zemalja, čiji je domaćin bila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), predstavnici Vlade Irske su izjavili da... Irska traži da korporativni porez ostane niži od 15 odsto

Na veče ključnog sastanka između 140 zemalja, čiji je domaćin bila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), predstavnici Vlade Irske su izjavili da će se pridružiti drugima u nastojanju da se kompanijama nametne porez od 15 odsto.

Ovaj sporazum predstavlja balans između poreske kompetentnosti Irske i njene marginalne pozicije u svetu, izjavio je u četvrtak irski ministar finansija Paskal Donahju (Paschal Donohoe). Prema njegovim rečima, ovakva odluka je garancija da je Irska deo rešenja kada je u pitanju budućnost oporezivanja na internacionalnom nivou.

Dogovorena stopa je za 2,5 procentnih poena veća od dugogodišnjeg nivoa koji je bio stub ekonomskog modela Irske sa velikim simboličnim značajem za naciju, čiji se prosperitet temelji na tome privlačnosti za multinacionalne kompanije koje traže mesto da oforme poslovnu bazu u Evropskoj uniji.

Promena u Irskoj je samo jedna od nekoliko koje se očekuju kako bi se ostvario svetski sporazum. Još nekoliko zemalja traže izuzimanje određenih vrsta usluga kako bi donele odluku o minimalnom porezu, dok se u drugima razmatra uticaj ovakve politike prema velikim firmama na državni budžet.

Iz SAD vide saopštenje Irske kao neverovatan napredak. Portparol Državnog trezora SAD rekao je da je 15 odsto najniži mogući korporativni porez na svetskom nivou. On je dodao da je sada cilj da se sporazum zaključi na samitu Lidera Grupe 20, koji će se održati u Rimu krajem meseca.

Prema rečima francuskog ministra finansija Bruna le Mera (Bruno Le Maire) kompromisno rešenje mora biti postignuto ovog meseca. On je izrazio zabrinutost da će se bez zaključenja dogovora na samitu Grupe 20 izgubiti i istorijska prilika da se stavi tačka na pregovore koji traju već godinama.

Iako finansijske implikacije vezane za odluku Irske o promeni politike oporezivanja možda neće biti realizovane ako dogovor ne bude postignut, razlog zbog kog se ova zemlja toliko dugo držala po strani jeste stopa poreza od 12,5 odsto koja “urezana u svest nacije”.

Vlada Irske je u julu napravila izuzetak u vezi sa jednom stavkom nacrta koja propisuje minimalnu stopu poreza od 15 odsto. Ona nije prihvatila ovaj predlog zbog bojazni da bi konačna cifra mogla biti znatno veća. 

Donahju je u više navrata izrazio zabrinutost vezanu za stavku koja propisuje “minimalnu” stopu, te je ona izostavljena u revidiranom nacrtu.

Irska stopa od 12,5 odsto, održava se od 2003. godine, i znatno je ispod OECD-ovog proseka od 23 odsto. Baš zbog toga, evropska sedišta velikih kompanija kao što su Google i Facebook Inc. nalaze se upravo u ovoj državi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...